Statsminister ville ikke hilse på Gdansk borgmester

polen_statsminister_hilser_ikke_polennu

Polens statsminister ville ikke hilse på Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz, da han mandag besøgte det berømte skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa og hans kolleger i 1980 blev verdensberømte. Privatfoto.


GDANSK: Der var ingen reaktion fra Polens statsminister, da Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz bød ham velkommen til Solidarnosc-centret. Sikkerhedsfolk holdt de to fra hinanden.


Det kan godt være, at nogle danskere synes – især i øjeblikket – at der være kold luft mellem danske politikere. Men det er intet at regne for hvordan det politiske klima er i Polen.

Mandag besøgte regeringschefen Mateusz Morawiecki – sammen med en hær af livvagter – pladsen foran indgangen til det historiske skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa blev verdensberømt. Det var her oprøret mod kommunismen og regimet i Polen begyndte i 1980, og det er samme sted som polakkerne tirsdag fejrer den vigtigste dato i 1989, den 4. juni. Datoen for det første delvist frie valg i hele Østblokken, og som blev enden for kommunismen i Central- og Østeuropa. Dagen markeres med en festival, der løber frem til 11. juni, hvor der gennemføres en lang række arrangementer.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Gdansk gør klar til 4. juni demokratifestival

Gik bare videre

Men da Polens regeringschefen Mateusz Morawiecki kom til pladsen, blev han budt velkommen af Gdansk nyvalgte borgmester Aleksandra Dulkiewicz. Men Mateusz Morawiecki fortrak ikke en mine, og mens livvagter skærmede borgmesteren af, så fortsatte regeringschefen sin gang, uden så meget som at hilse på borgmesteren. Episoden kan ses på filmklip i polske medier. Mateusz Morawiecki har mødt stor kritik i de polske medier, efter hans ikke-statsmands optræden i Gdansk.