Største oppositionsparti har præsident-kandidat klar

  Andrzej_Duda_

  Andrzej Duda bliver formentlig præsident-kandidat for Lov og Retfærdighedspartiet, til valget i 2015. Foto: PiS.


  WARSZAWA: Det bliver formentlig den 42-årige Andrzej Duda der bliver præsident-kandidat for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) til valget i 2015.


  Medlem af det polske parlament for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Andrzej Duda, har meddelt sit kandidatur til at være partiets kandidat til præsident valget, der afholdes i Polen næste år. Og han får solid opbakning fra formanden.

  – Jeg vil anbefale Duda, sagde Jaroslaw Kaczynski tirsdag i Krakow. – Han er manden til dem der ønsker et stærkt Polen, sagde partiformanden. Dida skal formel vælges på en forsamling i PiS, men med formandens opbakning ventes det at være en formalitet.

  Præsident rådgiver

  Duda var rådgiver for præsident Lech Kaczynski, der omkom i 2010 i Smolensk.

  PiS pressetalsmanden Marcin Mastalerek siger til Polsk Radio, at Duda har de samme politiske ønsker for Polen som den afdøde præsident Lech Kaczynski havde. Duda er fra Krakow og gift med en skolelærer.

  Uvist med modkandidat

  Præsident Bronislaw Komorowski, der blev valgt for regeringspartiet Borgernes Platform (PO) har endnu ikke meddelt om han genopstiller, men det forventer de fleste polske iagttagere at han vil. Komorowski er den mest populære polske politikere med opbakning fra 80 procent af polakkerne, ifølge den seneste CBOS måling.

  Tusk præsident igen?

  Hvis den nuværende præsident fortsætter en periode til, ventes det at Donald Tusk, der er valgt som EU-præsident, bliver den næste kandidat for Borgernes Platform. Den nuværende formand for parlamentet, tidligere udenrigsminister Radek Sikorski kunne også være et bud, såfremt Komorowski ikke genopstiller, men også som kandidat, når der skal vælges præsident igen efter en ny fem års periode.