Støtte til fængslede Greenpeace-aktivister

  polennu

  Foto: Greenpeace.


  GDANSK: Den 36-årige Tomasz Dziemianczuk fra Polen er blandt de 30 Greenpeace aktivister der er fængslet i Murmansk i Rusland.


  I mere end 50 lande var der lørdag demonstrationer for at få Rusland til at frigive de 30 Greenpeace-aktivister og deres skib Artic Sunrise, der er tilbageholdt af de russiske myndigheder efter en auktion i Barentshavet.

  15 års fængsel

  En polak og en dansker er blandt de tilbageholdte. I Polen var der demonstrationer i hovedstaden og i havnebyen Gdansk.
  Strafferammen for deres forbrydelse i Rusland, er op til 15 års fængsel.

  Hollandsk krav

  Artic Sunrise er indregistreret Holland, og hollænderne har krævet at de russiske myndigheder frigiver skibet, men det afvises i Moskva.
  Viceudenrigsminister Alexej Meshkov oplyser til nyhedsbureauet Ria Novosti, at Holland fra russisk side flere gange blev bedt om at gribe ind over for skibets ulovligheder.

  Protest mod olieboring i ishavet

  Situationen er opstået, da der under en aktion var et par Greenpeace-medlemmerne der kravlede op på siden af boreplatformen Prirazlomnaja, der ifølge organisationen skal gøre opmærksom på risikoen ved olieudvindingen i Arktis.

  Polak og dansker

  Det truede, ifølge de russiske myndigheder, sikkerheden ved olieboringen og har nu ført til, at de 30 Greenpeace-medlemmer – heriblandt den 36-årige polske mand, og en 26-årig dansk kvinde – nu er blevet tiltalt for sørøveri.

  Holland vil indbringe arrestationerne og tilbageholdelsen af skibet for Den Internationale Havretsdomstol.
  Greenpeace har varslet flere auktioner.

  Anti-Gazprom kampagne

  I den kommende uge, vil aktivister låse sig fast til Gazprom tankanlæg i Tyskland indtil de 30 medlemmer og deres skib er frigivet af de russiske myndigheder.

  LÆS OGSÅ
  politiken.dk: Demonstrationer i København