Stor interesse for Femern-forbindelsen i Polen

  Danmarks_ambassadør_i_Polen_Thomas_Østrup_Møller_Regionsborgmester_i_Vestpommeren_Olgierd_Geblewicz_og_Polens_handelsambassadør_i_Danmark_Jacek_Wojcikowski_Foto_Jens_Mørch_polennu

  Danmarks ambassadør i Polen Thomas Østrup Møller, Regionsborgmester i Vestpommeren Olgierd Geblewicz og Polens handelsambassadør i Danmark, Jacek Wojcikowski på et velbesøgt pressemøde onsdag i Szczecin. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  SZCZECIN: Region Vestpommeren satser på at huse underleverandører til den planlagte faste forbindelse over Femern-bælt.


  Interessen for den dansk-tyske forbindelse over Femern er stor i Polen. Flere polske virksomheder håber på at blive underleverandør på projektet, som geografik ligger godt for den polske havneby Szczecin.

  Femern A/S har indledt fremstød, for at skaffe samarbejdspartnere til byggeriet.

  Overtegnet konference

  Derfor havde Region Vestpommeren og den danske ambassade i Polen inviteret til konference på Radisson Blue i Szczecin, for polske forretningsfolk. Formålet var at skaffe leverandører til projektet. 250 erhvervsfolk fra hele Polen havde tilmeldt sig konferencen, der kun havde plads til 100.

  – Vi er overrasket over den store interesse for projektet, men Vestpommeren er et godt afsæt for leverancer til forbindelsen, siger Region Vestpommerens erhvervschef, Pawel Bartoszewski til polennu.dk.

  LÆS MERE
  polennu.dk (2/2-2012): Polske firmaer hører om mulighederne på Femern bælt.

  Muligheder i Vestpommeren

  Regionsborgmester i Vestpommeren Olgierd Geblewicz sagde på et velbesøgt pressemøde i Szczecin, at Szczecin er oplagt som udskibningshavn for det nye projekt, der har et budget på lidt over 40 milliarder kroner i 2008-kroner.

  SE BILLEDER
  polennu.dk/Facebook: Fotos fra pressekonference i Szczecin.

  Lave lønninger

  Polens ’handelsambassadør’ i Danmark Jacek Wojcikowski, der indledte konferencen, siger til denne uges udgave af Berlingske Business, at en polsk tekniker koster 110.000 kroner om året, mens en dansk koster 382.000. En udviklingsingeniør, der i Danmark får 655.000 får kun 274.000 danske kroner i Polen.

  Passer på landsholdet

  Den danske ambassadør i Polen, Thomas Østrup Møller, sagde på pressemødet, at regionsborgmesteren havde lovet ham, at passe godt på det danske landshold til sommer, når der skal spilles EM 2012 i fodbold.

  Morten Olsens tropper skal bo i regionen, i Kolobrzeg, cirka 100 km fra Szczecin.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Informationer om Kolobrzeg på dansk

  Søger leverandører

  Femern A/S ønsker at skabe størst mulig interesse og konkurrence blandt de internationale entreprenørvirksomheder, der planlægger at byde på Femern Bælt-projektet.

  Derfor forsøger Femern A/S nu at få internationale entreprenør virksomheder til at interessere sig for projektet, der er en godt 18 km lang forbindelse mellem Tyskland og Danmark.

  Tidsplanen

  Anlægsarbejdet vil blive delt op i fire store kontrakter og samtidig med offentliggørelsen af kontraktopdelingen inviterer Femern A/S den internationale byggeverden til en såkaldt Industry Day i København den 21. marts 2012. Formålet er at give yderligere informationer om projektet og at skabe grobund for mulige partnerskaber og joint ventures blandt deltagerne.

  – Det er et signal om, at projektet nu for alvor er i gang, og at prækvalifikation og licitationer nærmer sig. Det er med andre ord nu, de store entreprenørselskaber skal være vågne, og vi forventer da også stor interesse for projektet fra entreprenører over hele verden og især fra den europæiske byggebranche, siger Steen Lykke, teknisk direktør i Femern A/S.

  Kontrakter

  De fire kontrakter på kyst-kyst forbindelsen bliver Uddybning af havbund og landopfyldning, Anlæg af den nordlige del af tunnelen, Anlæg af den sydlige del af tunnelen og Anlæg af portalbygværker, ramper og tilsluttende anlæg på land.

  Internationalt samarbejde

  Etableringen af den faste forbindelse i Femern Bælt er så stort og komplekst et projekt, oplyser Femern A/S, der har opfordret flere store, internationale entreprenørvirksomheder til at slå sig sammen i konsortier for at kunne løfte opgaven.

  EU Tidende

  Femern A/S har netop annonceret den planlagte opdeling af de konkrete anlægsopgaver på den faste forbindelse mellem Rødbyhavn og Puttgarden i EU-Tidende.