Stor jødisk musikfestival i Krakow er aflyst

En jødisk musikfestival i Krakow er en af Europas største jødiske festivaller. Men i år aflyses den af sikkerhedsgrunde efter Israels mord på civilbefolkningen i Gaza og på Vestbredden. Arkivfoto.

KRAKOW: Israels krig i Gaza og bekymringer for sikkerheden, har fået politiet og arrangøren til at aflyse en jødisk festival, der er en af Europas største.


En stor jødisk musikfestival i Krakow – en af Europas største – er blevet aflyst. Det er sikkerhedssituationen på grund af Israels krig i Gaza, der har tvunget arrangøren til at aflyse de store offentlige koncerter. Det er sket i samarbejde med de polske myndigheder.

Hvert år siden 1988

Festivalen skulle finde sted mellem den 23. og 30 juni, men aflyses nu af hensyn til publikums sikkerhed. 15 mindre og lukkede koncerter, gennemføres. Festivalen blev første gang gennemført i 1988, året før kommunismens fald i Polen, og har været en årlig tilbagevendende begivenhed siden lige indtil i år. Før Anden Verdenskrig var hver tiende polak en jøde, men næsten alle var blevet udslettet da krigen var slut.

SE FILMKLIP FRA FESTIVAL

Arrangør af jødisk musikfestival skriver

– Dette års jødiske kulturfestival finder sted under en meget kompliceret politisk og social situation i Israel og i Mellemøsten. Selvom vi ikke engagerer os i politik, så påvirker det os desværre og påvirker vores beslutninger.

 – Situationen i Mellemøsten provokerer mange mennesker til ekstrem adfærd, og vi ønsker ikke at udsætte nogen for fare eller ubehag under en koncert, når budskab er fred, skriver arrangørerne.

Polsk politi og myndigheder ville ikke være i stand til at sikre festivalen i Krakow jødiske bydel, hvor den store festival var planlagt. Der bliver altså ingen jødisk musikfestival i Krakow i år.

Der er jødisk kulturfestival i København i juni, men alt tyder endnu på at den gennemføres som planlagt, trods den øgede sikkerhedstrussel.

LINK: Jødisk musikfestival Krakow 2024

Stor jødisk kulturfestival er begyndt i Krakow

Jødisk musikfestival eller ej. Vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.