Svensk nynazist dømt for Auschwitz tyveri

  Bagmand_til_tyveri_af_Auschwitz_skilt_dømt

  Arbeit Macht Frei skiltet foran indgangen til Auschwitz blev stjålet den 18. december 2009, og fundet tre dage senere i en skov 600 km derfra. Arkivfoto.


  KRAKOW: Svensk nynazist idømt to år og otte måneders fængsel, for at være bagmanden til tyveriet af Auschwitz skiltet: Arbeit Macht Frei.


  Svenskeren Anders Hoegstroem, der har erklæret sig skyldig i at være bagmand til tyveriet af ’Arbeit Macht Frei’ skiltet fra Auschwitz, er blevet idømt to år og otte måneders fængsel ved en domstol i Krakow.

  Rigtige bagmand?

  Anders Hoegstroem er måske ikke den rigtige bagmand, trods det faktum at han har erklæret sig skyldig.

  En anden nynazist Lars-Göran Wahlström , der er millionær og bosat i London, er mistænkt for at være den egentlige bagmand. Han har blandt andet finansieret den Nationalsocialistiske Front, som er grundlagt af Hoegstroem tilbage i 1994.

  Anklagemyndigheden i Krakow manglede beviser for at Wahlström er den rigtige bagmand, men de svenske anklagemyndigheder har nu overtaget den del af sagen.

  Polakker dømt

  Bortset fra dommen over Hoegstroem, har retten i Krakow også dømt Marcin A. og Andrzej S. til to år og fire måneders fængsel.

  I marts blev to brødre, Radoslaw M. og Lukasz M. idømt to og et halvt års fængsel, mens Pawel S. blev idømt halvandet års fængsel.

  600 km væk

  Skiltet blev stjålet fra indgangen til Auschwitz den 18. december 2009, og blev fundet tre dage efter i en skov 600 km fra dødslejren.