Syv ministre i det nye polske statsministerium

Statsminister Mateusz Morawieckis sammen med sine fire vicestatsministre Jarosław Kaczyński, Jarosław Gowin, Piotr Gliński og Jacek Sasin. Foto: FB/PiS.

WARSZAWA: Der bliver 14 ministerier, men langt flere ministre. Polens præsident udnævnte i dag den nye regering med blandt andet syv ministre i Statsministeriet.


Polen fik i dag en ny regering, der blev udpeget af præsident Andrzej Duda. Ceremonien fandt sted udendørs – i præsidentpaladsets have – på grund af corona-truslen. Der er ikke blot tale om en ny ministerliste, men en omfattende ændring i antallet og arbejdsområderne i ministerierne. Den nye regerings sammensætning, er en konsekvens af den aftale som de tre koalitionspartere indgik for nylig efter flere måneders samarbejdsproblemer.

Godt vejr lover godt

– Genopbygningen af ​​regeringen er ikke noget der sker hver dag i vores land, og derfor tror jeg også at det gode vejr i dag, lover godt for fremtiden, og at det smukke vejr vil skinne på Polen, det polske samfund, Forenet Højre (regeringskoalitionen, red.) den polske regering og Polen, som jeg ønsker alt godt af hele mit hjerte, sagde Andrzej Duda til ceremonien.

Tak til fyret minister

Præsidenten takkede også de afgående ministre. Jadwiga Emilewicz, tidligere vicestatsminister og udviklingsminister, samt den fyrede landbrugsminister Jan Krzysztof Ardanowski. Han blev fyret og ekskluderet af regeringspartiet, da han stemte imod en ny dyreværnslov. En dyreværnslov som præsidenten heller ikke bryder sig om.

– Sammen med Jan Krzysztof Ardanowski arbejdede vi med meget vigtige spørgsmål om det polske landbrug, så det kunne udvikle sig, blomstre, og på en måde så landbruget føler sig værdigt behandlet, og så vi kan vise taknemlighed for at give Polen en høj fødevaresikker, sagde den polske præsident.

Fire vicestatsminister og tre ministre

Jarosław Kaczyński, Jarosław Gowin, Piotr Gliński og Jacek Sasin blev alle udpeget som vicestatsminister. Og statsministeren bliver også i en overgangsperiode digitaliseringsminister. De to koalitionspartnere får også en minister hver, der er placeret i statsministeriet for at forbedre den interne kommunikation blandt koalitionsparterne. De to nye ministre er Michał Wójcik og Michał Cieślak. Dermed bliver der i fremtiden syv ministre i statsministeriet.

Den nye regering består af 14 ministerier, og de 12 af dem sidder Lov og Retfærdighedspartiet på. Koalitionsparterne har hver et ministerium. Justitsministeriet, som fortsat styres af den kontroversielle minister, Zbigniew Ziobro og den nyudnævnte arbejdsminister Jaroslaw Gowin.

Eneste kvinde som minister

Ministeriet for familie- og socialpolitik har fået Marlena Maląg som ny chef, og hun er den eneste minister i den polske regering.Grzegorz Puda er blevet ny landbrugsminister, og minister for udvikling af landdistrikter. og udvikling af landdistrikter.

Finansministeren er nu Tadeusz Kościński og Michał Kurtyka er klima- og energiminister. Den kontroversielle undervisningsminister, Przemysław Czarnek, skulle også have været formelt udpeget i dag, men han er sygemeldt med covid-19.

Regeringschef Mateusz Morawieckis sagde, at ændringerne i regeringen skal bruges til at øge effektiviteten og reducere bureaukratiet, for at kunne føre Polen gennem pandemien.

Regeringsrokaden skal ses som afslutningen på et internt opgør i regeringen. Om manøvren for at skabe ro vil lykkes, kan kun fremtiden vise.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.