Szczecins nye musikhus vinder europæisk arkitekturpris

musikhuset_i_szczecin

Mies van der Rohe Prize er siden 1987 blevet uddelt hvert andet år. Med prisen følger 60.000 euro, som arkitekterne modtager. Foto: Simon Menges ©


SZCZECIN: Det nye musikhus i den polske by Szczecin er udpeget som vinder af den prestigefulde, europæiske arkitekturpris, Mies van der Rohe Prize.


Det nye musikhus i Szczecin, Filharmonia Szczecin, blev årets vinder af den prestigefulde arkitekturpris, Mies van der Rohe Prize for European Architecture.

Dommerkomiteen hylder bygningen for, at den ”giver stolthed til det urbane rum og samtidig kæder byens særlige, historiske identitet med til et nutidigt ”monument”. ”

To andre polske byggerier med

40 bygninger var med i konkurrencen, og på den oprindelige kandidatliste stod også Schlesiens Museum i Katowice og Museet for de Polske Jøders Historie i Warszawa.

Det nye musikhus i Szczecin ligger på sted, hvor byens historiske ”Konzerthaus” var placeret. Stedet ligger tæt på den gamle bydel.

Italiensk og spansk arkitekt

Bygningen rummer en symfonisk sal med plads til 1.000 tilskuere, en kammermusiksal med 200 pladser, et multifunktionelt område til udstillinger og konferencer, samt en stor foyer.

Arkitekterne Fabrizio Barozzi fra Italien og spanske Alberto Veiga har stået for det overordnede design af musikhuset.

Dansk museum i finale

I alt fem byggerier var med i finalen om Mies van der Rohe Prize 2015.

Danmarks Maritime Museum i Helsingør var en af de andre finalister. Desuden var byggerier fra Italien, Tyskland og England med i opløbet.