Tidligere regeringsparti i kampvalg om ny formand

  Formand_for_Sejmen,_Grzegorz_Schetyna_Borgernes_Platform_afslutter_sjette_samling_0

  Tidligere udenrigsminister Grzegorz Schetyna er favorit ved formandsvalget i Borgernes Platform (PO), der er faldet markant i meningsmålingerne i kølvandet på vælgerafklapsningen i oktober. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Tidligere udenrigsminister og tidligere forsvarsminister i kampvalg om formandsposten for det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) i Polen.


  Medlemmer af Polens nuværende oppositionsparti, Borgernes Platform (PO), har sat valg-processen i gang for at finde en ny formand.

  Formand genopstiller ikke

  Den tidligere statsminister og nuværende formand Ewa Kopacz, der ellers havde meldt sit kandidatur, har trukket sig efter hun tabte en afstemning i parlamentsgruppen. Valget står derfor mellem de to tidligere minister i Kopacz regeringen; tidligere udenrigsminister Grzegorz Schetyna og tidligere forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

  Den tidligere udenrigsminister og tidligere formand for parlamentet, Grzegorz Schetyna er favorit ved valget.

  Resultat 22. januar

  De cirka 20.000 medlemmer af PO har frem til den 10. januar til at sende en mail med deres stemme, og resultatet ventes at foreligge den 22. januar.

  Dårlig timing

  Krisen i det ellers tidligere så magtfulde Borgernes Platform har betydet, at Polen har været uden en stærk opposition, siden PO tabte valget til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) i oktober. Og vælgerne er også løbet fra det tidligere regeringsparti.

  Tredje størst

  I den seneste måling står partiet kun til at være det tredje største med bare 17 procents opbakning, mens økonomen Ryszard Petrus parti får opbakning fra 18 procent. Størst er PiS med 33 procent.

  Flere politiske iagttagere i Polen fremhæver, at det er fjollet af partiet at gennemføre et langsommeligt formandsvalg, midt i en tid hvor den nye regering tydeligvis begår mange fejl, og brud på Grundloven.