To polakker var de første der besteg Mount Everest

De polske bjergbestigere Leszek Cichy og Krzysztof Wielicki, da de for 40 år siden som de første havde besteget verdens højeste bjerg om vinteren. Leszek Cichy er 68 år i dag - Krzysztof Wielicki er 70 år. Arkivfoto.

WARSZAWA: Mandag er det 40 år siden, at to polakker som de første nogensinde, besteg verdens højeste bjerg Mount Everest om vinteren.


Den 16. marts 1980 besteg de to polakker Leszek Cichy 68 år og Krzysztof Wielicki verdens højeste bjerg Mount Everest. Det var første gang, at nogen havde vovet sig op på toppen om vinteren, og de to er noteret for denne rekordbedrift.

De to polakker blev i dag hylder af nuværende bjergbestiger, som har haft de to som deres store forbilleder. En af dem er Andrzej Bargiel. Han besteg verdens næsthøjeste bjerg K2 i 2018, og forsøgte at stå på ski ned ad Mount Everest sidste år.

– Brug simpelt udstyr og spar på kræfterne, sådan opnåede de det umulige i 1980, skriver Andrzej i anledning af 40 års dagen for erobringen af Mount Everest på Instagram.

Første på Mount Everest

Første gang at Mount Everest blev besteget var den 29. maj 1953. Den gang var det Edmund Hillary og Tenzing Norgay der nåede helt til tops på en sommertur.