To polske fodbold stadions kåret blandt verdens bedste

det_nationale_stadion_i_warszawa_

Det nationale stadion i Warszawa, der stod færdigt forud for EM 2012 i fodbold. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


KÖLN: Warszawa National Stadion fik sammen med PGE Arena i Gdansk en fornem placering blandt verdens bedste stadions i international arkitektur-konkurrence.


To polske stadions – Warszawa National Stadion og PGE Arena i Gdansk, er blevet kåret blandt verdens bedste stadions for deres fremragende arkitektur. Den fornemme placering har de fået i en konkurrence arrangeret Det Internationale Forbund for Sport og Fritidsfaciliteter (IKAS) og De Internationale Komiteer for Olympiske og Para-olympiske Lege.

Delt tredjeplads

De to polske stations fik en delt tredjeplads i kategorien for bedste stadion. Desuden blev PGE Arena i Gdansk, der ofte omtales som Rav Stadionet på grund af sin gyldne farve fremhævet for at være ekstraordinært godt indrettet for handicappede.

Fint selskab

Bao’An Stadion i den syd-kinesiske by Shenzhen vandt konkurrencen. Andenpladsen blev givet til konkurrencens storfavorit – Londons Olympiske Stadion. Dette års konkurrence var ekstra hård, eftersom juryen skulle vælge imellem 97 sportsfaciliteter i 30 lande.

Flere polske kandidater

Udover de to stadions i Warszawa og Gdansk var Polen repræsenteret med den indendørs arena i Gdynia nær Gdansk, som selv om den ikke er så stor, er bredt anerkendt for sin usædvanlige arkitektur. Konkurrencen organiseres hvert andet år i Köln i Tyskland. I 2011 blev den vundet af fodbold stadionet i Cape Town i Sydafrika.

Ny generation af polske sportsarenaer

Polen har oplevet et sandt byggeboom inden for sports stadionsog arenaer de sidste år. Op til EM 2012 i Polen og Ukraine blev stadionerne i Warszawa og Gdansk bygget sammen med to stadioner i Poznan og Wroclaw. Derudover er der bygget nye fodboldstadioner i Kielce, Gdynia og Warszawa. Der er også bygget nye indendørs sports-arenaer i Gdansk, Poznan, Lodz og Bydgoszcz samt en stor arena i Krakow, der forventes at åbne i december i år.