To polske museer får europæiske priser

  joedisk_museum_warszawa_polen_polennu

  Museet om polske jøder i Warszawa har tidligere fået priser for sin arkitektur, og lørdag blev det udnævnt til Årets Europæiske Museum 2016. Arkivfoto.


  SAN SEBASTIAN: De stort anlagte museer om polske jøder i Warszawa og Solidarnosc-bevægelsen i Gdansk løb i weekenden med hver sin europæiske pris.


  Titlen som Årets Europæiske Museum 2016 gik lørdag aften til Museet for de Polske Jøders Historie i Warszawa, der blev udvalgt blandt 49 nominerede museer fra 24 europæiske lande.

  Det Europæiske Solidarnosc Center i Gdansk løb også med en pris, nemlig Europarådets museumspris 2016.

  Prestigefulde priser

  Priserne blev overrakt af Europarådet ved en ceremoni i San Sebastian i Spanien lørdag aften.

  Europarådet har uddelt museumspriser siden 1977, og de regnes i dag for nogle af de mest prestigefulde museumspriser i Europa.

  Museum på tidligere ghetto

  Museet om de polske jøder ligger på det sted, hvor de tyske nazister lagde Warszawas jødiske ghetto under Anden Verdenskrig, hvor mange jøder blev dræbt.

  Museet får prisen for sin meget fantasifulde fortolkning og præsentation af polakkernes og jødernes fælles historie, og for sin kreative tilgang til uddannelse og socialt ansvar, hedder det i juryens begrundelse.

  Et mødested for det moderne Europa

  Det Europæiske Solidarnosc Center i Gdansk, der fik Europarådets museumspris 2016, bliver i begrundelsen kaldt et fascinerende eksempel på en moderne kulturinstitution.

  – De begivenheder, det mindes, og dets program gør det til et mødested for det moderne Europa. Det formår at gøre historien om fagforeningen Solidarnosc til en kraftfuld og rørende kilde til inspiration for almindelige menneskers engagement og handling, hedder det i begrundelsen for prisen.