Tog og tog-rejser i Polen

Polen-har-et-veludbygget-skinne-net

Togrejser

Jernbanenettet i Polen er velfungerende både med hensyn til antallet af forbindelse og togenes standard. Nogle mennesker har endda foreslået, at Polen bør besøges med tog …

Typer af tog

Hurtigtog og eksprestog kører mellem de største byer. Hurtigtoget kører mellem de større byer uden at stoppe ved mindre stationer. Eksprestoget kører mellem de største polske byer. Regionaltoget befordrer passagerer til mindre byer. Rejser du med de langsomme tog, har du mulighed for at besøge mindre polske byer og landsbyer. Disse tog kører normalt over kortere ruter og stopper som regel ved alle lokale stationer. Priserne på togbilletter afhænger af rute, typen af tog og klasse. Der er altid mange forskellige pristilbud. Spørg på banegården for at få yderligere information.

Togstandarder

Togene i Polen har mange forskellige standarder. Eksprestog er af højeste standard, regional- eller lokaltog er af den laveste standard. Alle tog med undtagelse af lokaltog er opdelt i første- og andenklasses vogne. Intercitytog og mange eksprestog har en separat spisevogn. Nogle tog har også særlige rygerkupeer. Langdistancetog er ofte udstyret med ekstra sovevogne. De polske statsbaner tilbyder pladser til passagerer med fysiske handicap i særlige vogne og ved nogle stationer, er der elevatorer ved nogle perroner.

Tidsplaner

Køreplaner er tilgængelige på banegårde og på internettet.

Information

Du kan få oplysninger om togtider på jernbanestationer, på kontorer der er markeret med ‘I’ (Information) eller fra køreplaner, som er ensartede i hele Polen og findes på banegårde eller på de store turistkontorer. Køreplanerne findes i to farver – gul (afgange) og hvid (ankomster).

Køreplaner på internettet

Oplysninger om togforbindelser er tilgængelig på: www.rozklad.pkp.pl Intercitytog billetter kan reserveres på: www.intercity.com.pl

Varighed

Hvis du planlægger en tur, så sørg for at tjekke din ankomsttid, om du skal skifte tog undervejs, og om der er en spisevogn i toget. Det kan være vigtigt at vide, hvor lang tid din rejse vil vare, fordi nogle langsomme tog kan bruge dobbelt så lang tid på at køre en strækning, som de hurtige tog. Det er især vigtigt at undersøge rejsetiden på lange ture, for eksempel Warszawa – Krakow, som tager 3 timer med intercitytoget.

Billetter

Priser på togbilletter i Polen afhænger af togtypen og rejselængden. De polske statsbaner tilbyder forskellige muligheder for reducerede priser og rabatordninger.

Generelle oplysninger

Billetter til regionaltog og eksprestog er ikke dyre, men rejser du med intercitytog, eller hvis du skal have en liggeplads, betaler du et tillæg oven i den normale billetpris. Børn, unge, studerende, ældre, pensionister, handicappede, børnefamilier og andre kategorier har – ligesom i resten af EU – ret til rabat.

Billetter kan købes ved billetskrankerne på stationer eller på et rejsebureau i byen. Der er særlige billetskranker, som betjener kunder, der ønsker at købe billetter til internationale forbindelser. En billet kan også købes i toget hos togkonduktøren. Der er dog et lille gebyr for denne service, og du rådes til at oplyse konduktøren, at du ikke har nogen billet, når du stiger på toget. Har du ikke en gyldig billet, kan du blive pålagt en afgift, som svarer til billettens pris.

De polske statsbaner tilbyder også forskellige former for rabatordninger, for eksempel udflugtsbilletter (lavere pris på rejser i weekenden), gruppebilletter (til organiserede grupper på mere end 10 personer koster billetterne de halve af normalprisen), familiebilletter (når man rejser med familie, er der rabatter). Prisen for en billet afhænger også af togtype, afstand og klasse.

Eksempler på billetpriserne

For en togbillet fra Warszawa til Wroclaw betaler en voksen passager – afhængig af togtypen – 90-110 zloty på første klasse eller 45-60 zloty på anden klasse. Billetprisen fra Warszawa til Krakow er 60-100 zloty på første klasse eller 45-70 zloty på anden klasse. Billetter fra Warszawa til Gdansk koster 70-100 zloty på første klasse eller 45-70 zloty på anden klasse.

Internationale billetter

Hvis du vil spare penge på internationale rejser, kan du købe Interrailbilletter, der berettiger dig til et ubegrænset antal ture på anden klasse med tog (hvis du tager særlige tog med højere standard, skal du betale tillæg) inden for de zoner, du har købt. Zone A: Storbritannien og Irland. Zone D: Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Bosnien og Hercegovina. Disse billetter er ikke obligatoriske i det land, hvor du bor.

En anden løsning kan være at købe en Euro Domino billet, som giver indehaveren ret til at rejse på hele det europæiske jernbanenet. Euro Domino er en personlig billet og med den kan du tage så mange ture, du vil, i et bestemt land , i den periode som billetten er gyldig, som kan være3 til 8 dage. Gebyret for at reservere en siddeplads er cirka 3 euro. Prisen på Euro Domino afhænger af antallet af dage og de lande, du ønsker at rejse i.

Transport af dyr og cykler

For at transportere dyr med toget, skal du opfylde følgende betingelser: – Et dyr skal have dokumentation for vaccinationer mod rabies og en gyldig billet, hvor af det fremgår, hvilke arter af dyr den gælder for; – Hunde skal have mundkurv på, små dyr skal transporteres i bure eller kurve; – Dyr må kun transporteres af voksne. Billetprisen afhænger ikke af antallet af kilometer, men af ruten og togtypen.

En cykel skal transporteres i bagagevognen. Ikke alle tog har specielle steder at anbringe cykler. I den situation siger reglerne, at man kan tage cyklen med i den forreste gang af den forreste vogn eller i den bageste gang af den bageste vogn. Det er vigtigt ikke at cyklen ikke blokerer gange eller døre i toget. Du skal købe en særlig billet for at have en cykel med toget.