Togforbindelse fra lufthavn til centrum af Gdansk

  gdansk_1_september_2015_walesa_lufthavn_tog_til_gdansk_0

  Der var røg og damp, da det første særtog kørte fra Lech Walesa lufthavnen i Gdansk med retning mod Gdansk centrum. Foto: Lukasz Marek.


  GDANSK: Lech Walesa lufthavnen i Gdansk har indviet ny ankomstterminal og togforbindelse mellem lufthavnen og centrum.


  I denne uge var der festivitas i Lech Walesa lufthavnen i Gdansk. Anledningen var indvielsen af en ny ankomsthal, og indvielsen af en ny jernbane med direkte forbindelse til blandt andet Gdansk Centrum og Gdynia.

  Ødelagt i 1939

  I september 1939 blev jernbaneforbindelsen mellem lufthavnen og banegården i Gdansk ødelagt af tyskerne, da Anden Verdenskrig begyndte. Nu er jernbaneforbindelsen genetableret, og ikke uden grund var det den 1. september den officielle blev indviet – netop på årsdagen for krigens start og på 50 års besættelse af Polen.

  Terminal for passageren

  Chefen for Lech Walesa Airport, Thomas Kloskowski, siger at den nye ankomsthal T2 ikke er lavet for at tiltrække nye flyselskaber, men for at give de nuværende passagererne en bedre oplevelse ved ankomsten til Gdansk.

  To ankomsthaller

  Selv om der er bygget en ny ankomsthal, så vil den oprindelige ankomsthal fra 1997 stadig være i brug. Den forbeholdes gæster der ankommer fra landene uden for Schengen, blandt andet fra Storbritannien.

  Lech Walesa først

  Den første passager, der ankom til den nye terminal var den tidligere præsident, som lufthavnen er opkaldt efter, Lech Walesa. Han kom fra et besøg i Etiopien, og var imponeret over de mange fremskridt i byen.

  – Jeg har billet med, hvis nogen tvivler på hvem jeg er, sagde Lech Walesa da han ankom. Til journalisterne sagde han endvidere, at der er sket så meget i Gdansk de sidste ti år, at han ikke tør gå ud en mørk aften af frygt for ikke at kunne finde hjem igen.

  Tredje størst

  Lech Walesa Airport er Polens tredje største efter Warszawa og Krakow. I første halvår af 2015 havde lufthavnen 1,7 millioner passagerer, som er en stigning på 14,2 procent i forhold til sidste år.

  Lufthavn i fremgang

  I 2014 havde lufthavnen 3,3 millioner passagerer, og det var en fremgang på 15,4 procent i forhold til 2013. I seneste regnskabsår havde lufthavnen et overskud på 29 millioner zloty.

  Den nye terminal og adgangsvejene til den nye station, har kostet cirka 150 millioner zloty som er finansieret af lufthavnen og EU.

  Danske forbindelser

  Der er direkte fly til Gdansk fra København med SAS, og fra Billund og Malmø med Wizz Air.