Torun, Polen

Toruns-gamle-bydel-p__-UNESCO-liste

Middelalderbyen Torun med Den Tyske Ordens slot blev i 1997 optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

De mange nationers by

Ridderne fra Den Tyske Orden grundlagde Torun i 1233. Gennem otte århundreder har den været hjemsted for folk fra forskellige nationer og religioner: Hovedstad i Den Tyske Ordens stat og et af de vigtigste kulturelle centre i middelalderens Europa. Så fulgte tider med både økonomisk velstand og fattigdom, Torun hørte under den polske krone, var en del af Preussen og fra begyndelsen af det 19. århundrede Det Tyske Kejserrige. Fra 1918 blev den igen en del af Polen. Byen arkitektur repræsenterer en række forskellige epoker: Den oprindelige, middelalderlige blandet op med gotiske, barokke og bygningsværker fra tiden, hvor Polen blev uafhængigt-

Wisla – en flod af gylden hvede

Torun var i flere hundrede år centrum for den europæiske handel med hvede, der blev sejlet ned ad Wisla-Floden til havnen i Gdansk fra markerne i Polens østlige grænseområder. Alle den tids handelsnationer sendte købmænd af sted for at besøge Torun. Wislas pramdragere, kendt som flisacy, mindes med et monument ved siden af rådhuset i den gamle bydel – et springvand med en statue af en pramdrager, der spiller på en violin … for frøer. I årene 1264 – 1411 var Torun en del af Hanseforbundet og tilhørte indtil det 17. århundrede handelsbyernes elite.

Kopernikus´ by

Nicolaus Kopernikus blev født i Torun den 19. februar 1473. Den polske videnskabsmand flyttede i samtid grænserne for den moderne videnskab og den filosofiske opfattelse af rummet. Hans arbejde kaldes “den koperniske revolution” – sindets sejr. På museet, der ligger i hans hjem (på Kopernikusvejen) findes de ældste udgaver af hans videnskabelige arbejder og hans astronomiske udstyr, som han studerede rummet med. Døbefonden, hvor han blev døbt, findes fortsat i den nærliggende Sankt Johannes katedral. I den gamle bydel står en 2,6 meter høj bronzestatue af Kopernikus på en granitsokkel, hvor der er indgraveret en tekst på latin: ”Nicolaus Copernicus Thorunensis Terrae motor, Solis Caelique stator ”(Nicolaus Kopernikus, født i Torun, flyttede Jorden og standsede Solen og Himlen).

En forskerby

Kopernikus’ arbejde er blevet videreført af verdensberømte videnskabsmænd som Aleksander Wolszczan, der regnes blandt de mest fremtrædende, nutidige astronomer. Nicolaus Kopernikus Universitetet har 40.000 studerende inden for humaniora, matematik og naturvidenskab.

Torun skole for astronomi og papirkonservering er kendt over hele verden. Skolen uddanner specialister, der bliver ansat på museer og i arkiver, I april er Torun vært for en videnskabs- og kunstfestival, der arrangeres af universitetet, hvor laboratoriernes mysterier bliver afsløret og offentligheden kan fra det astronomiske center deltage i observationer af himlen.

På Franciszkanskagaden findes et planetarium, hvor der bliver vist film om solsystemet i en kuppel, der har en diameter på 15 meter.

Byens gamle rådhus på markedspladsen i den gamle bydel Midt på markedspladsen i den gamle bydel ligger et rådhus fra det 18. århundrede, som i dag er et historisk museum, hvor der også finder koncerter sted.

Søde Katarinas honningkager

Ingen kan forlade Torun uden en pakke honningkager. De krydrede kager bliver bagt efter opskrifter, som går tilbage til det 15. århundrede, og de har en helt særlig smag og aroma. Den mest berømte af dem er hjerteformet og overtrukket med chokolade, og den har et særligt navn: ”Katarzynki” (Katarina).

Kagen er et minde om en konditor, der var forelsket i den smukke, men koldhjertede Katarina, og han forførte hende først efter at have bagt ”den bedste honningkage i verden” til hende, som den lunefulde dame havde forlangt. Da hun smagte den, forstod hun, hvor sød kærligheden er, og sådan kom kagen til at hedde ”Katarzynki ”.