Trafik-propper koster det polske samfund dyrt

  Trafik-kaos_præger_Polens_hovedstad_Warszawa_Iben_Molgaard_Madsen_2

  Warszawa og Bruxelles er de byer i Europa der har flest trafikpropper. Omkostninger alene i de syv største polske byer, anslås at Deloitte til at være over 4,2 milliarder zloty – samme beløb som Polen bruger til videnskab. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Spildtid bag rattet og brændstof til uøkonomisk kørsel, koster i de syv største byer i Polen over 4 milliarder zloty om året.


  Trafikpropper er blevet et dyrt bekendtskab for polakkerne. I Polens syv største byer koster bilkøerne i alt 4,2 milliarder zloty, skriver Deloitte i et nyt offentliggjort rapport. Tallet svarer til, hvad Polen bruger om året på videnskab.

  – Medarbejderne i syv polske byer spildte til sammen 16 millioner hver dag i 2010, hvilket svarer til 351 millioner om måneden eller over 4,2 milliarder zloty om året, siger Deloittes vicedirektør Rafal Antczak.

  Halv times forsinkelse

  Bilister i Warszawa og Krakow spilder mest tid på trafikpropper, med et gennemsnit på 25 og 30 minutter dagligt.

  Udgifterne til trafikpropper er i gennemsnit på 2.300 zloty om måneden for en bilist i Gdansk, mens omkostningen i Warszawa, ifølge Deloitte, er 4.300 zloty.

  Grønne bølger

  Mange polske bilister klager også over alt for få rastepladser og ingen grønne bølger, der kan få trafikken til at glide nemmere.

  Nye veje og broer

  Polen er i disse år ved at anlægge og modernisere veje og broer overalt i landet, der giver store gener i trafikken. Samtidig har den polske økonomiske vækst betydet flere biler på vejene.

  Bruxelles og Warszawa er de to byer i Europa, der har flest trafikpropper.