Tre mystiske balloner fra Rusland landet i Polen

Tre ”mystiske objekter” er observeret og fundet i Polen. Det er balloner fra Rusland, der kan bruges til spionage, siger polsk oberst. Foto: MON.

WARSZAWA: Indenfor de seneste to døgn, er der fundet tre mystiske balloner fra Rusland i Polen – tæt på grænsen til russisk enklave.


Indenfor de seneste to døgn, er der observeret og lokaliseret tre mystiske balloner fra Rusland i Polen. Den første ballon blev fundet 40 kilometer fra grænsen til den russiske enklave Kaliningrad ud til Østersøen. Meddelelsen har udløst stor nervøsitet i Polen, og det er Putins formål, siger polsk oberst.

Balloner kan have forskellige formål

– Vi bliver nødt til at afsættes betydelige kræfter og ressourcer, hvilket naturligvis betyder flere omkostninger. Vi skal have udviklet et system til visuel genkendelse og til at fastholde vores overvågningsgrupper. Ballonerne kan have forskellige formål, og det faktum skal bestemt ikke ignoreres, siger oberst Piotr Lewandowski til onet.pl.

– En lovlydig stat har kun få handle muligheder. Vi kan kun se til, og selvfølgelig skal vi være handlekraftige, men vi skal have de rigtige værktøjer og have styrken bag. For når modparten viser en knytnæve, skal du også have en knytnæve klar, siger oberst Piotr Lewandowski.

Balloner fra Rusland – Putin vil køre os trætte

Det er første gang at polsk forsvar kommenterer situationen med de ”mystiske genstande”, som har vist sig at være balloner fra Rusland. Obersten har også et andet budskab. Han mener, at formålet fra russisk side er at gøre Vesten træt af at støtte Ukraine.

– Det er en slags opbygning af frygt, men vi skal ikke være bange. Vi skal observere og analysere enhver episode og evaluere den, siger Piotr Lewandowski der er leder af træningsskolen for territorialt forsvar. Han er også tidligere chef for NATO missilskjoldbasen i Redzików.

– Vi må notere os, at frygten for krig i det polske samfund vokser. Jeg hører ofte fra venner om, at flere og flere taler seriøst om muligheden for krig, siger obersten til onet.pl.

– Truslen om krig er ikke en reel trussel om en krig i traditionel forstand, men det er den første fase i spillet, om at afskrække os fra at hjælpe Ukraine. Det er Ruslands hovedmål nu, siger han om minder om at russerne vil give os modløshed blandt borgerne, og derigennem opbygge en modstand mod støtten til Ukraine.

Avanceret luftforsvar

Polen har netop underskrevet en aftale med USA om levering af et avanceret luftforsvarssystem til en samlet pris på 10 milliarder zloty. Når systemet er implementeret, er Polen det første efter USA, der har systemet. Leverancerne begynder i år og aftalen fortsætter til 2031.

Balloner med varm luft fra Rusland eller ej?

polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905 – eller via bank eller kort på f.eks. DKK 200,00 eller DKK 500,00.