Trods kritik: Polens parlament vedtager lov om dommere

forfatning_demonstration_13_juli_2018
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er torsdag afsagt kendelser mod Polens domstolsråd. En fyret polsk dommer har fået medhold og tilkendes erstatning. Arkivfoto.

WARSZAWA: Trods en afvisning i det polske parlaments overhus, senatet, og skarp international kritik, så vedtog et flertal i underhuset torsdag at gennemføre den kontroversiel lov om politisk kontrol med dommerne.


Regeringspartiets medlemmer af parlamentet, besluttede torsdag at fastholde de kontroversielle love, der har fået EU, USA, FN og dommere fra hele Europa til at protestere. Også det polske parlaments overhus har afvist forslaget, der blev vedtaget i Sejmen den 20. december.

Regeringspartiets stemmer

Loven blev torsdag vedtaget med 234 stemmer fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Imod stemte 211 medlemmer af Borgernes Platform (KO), Venstre og PSL-Kukiz 15. Ni medlemmer af den højre-nationalistiske Konføderationen undlod at stemme.

For at loven kan træde i kraft, skal den underskrives af Polens præsident Andrzej Duda. Han har udtalt, at han vil underskrive loven, trods international kritik.
Loven er et brud på princippet om uafhængige domstole, og er dermed i klar strid med EU-lovgivningen. Polens ledelse har – som den også har sagt før valget – besluttet at fortsætte ændringerne i retsvæsenet trods voldsom international kritik, og trusler fra USA og EU.