Tusk: Flere flygtninge på vej til Europa

  donald_tusk_eu_flygtning_rusland

  Polens tidligere statsminister og nuværende EU-præsident Donald Tusk foran journalister i Bruxelles. Arkivfoto.


  STRASSBOURG: Rusland og Irans støtte til Assad i Syrien giver nye massive flygtningestrømme til Europa, siger EU-præsident Donald Tusk.


  Den tidligere polske statsminister og nuværende EU-præsident Donald Tusk advarer nu Europa om, at flere flygtning er på vej fra Syrien.

  Nye flygtninge strømme

  Tusk siger, at en sejr til Syriens præsident Assad, vil betyde nye flygtningestrømme til Europa. Det sagde han i Europa-Parlamentet tirsdag, efter at han i september var i Mellemøsten.

  – Uanset hvem jeg talte med under mit besøg i regionen – om det var præsidenter eller flygtninge i lejrene i Tyrkiet, Jordan eller Egypten, så advarede de mig alle mod en ting: En potentiel sejr til Assads regime, sagde Donald Tusk.

  Rusland støtter

  Tusk advarede også om, at en sejr til Assad er mere sandsynlig i dag på grund af Iran og Ruslands store engagement i Syrien, og det vil betyde en ny bølge af flygtninge, sagde Tusk. Rusland er gået aktivt ind i krigen på Syriens side, og det har udløst uoverskuelige tilstande for de mange konflikter i området.

  – Det har jeg fået bekræftet af præsident Erdogan.

  3 millioner på vej

  – Tyrkerne vurdere, at yderligere tre millioner flygtninge er på vej fra områderne omkring Aleppo, sagde den tidligere statsminister.

  Pligt at hjælpe

  Donald Tusk understregede, at det er Europas pligt at tage flygtninge og udvise solidaritet. Han mener dog, at det er helt afgørende, at EU’s grænser er sikrer, så der kan gennemføres en effektiv og humanitær indvandring.

  Donald Tusk sagde også, at borgerne i EU forventer at deres ledere løser udfordringen med flygtninge gnidningsløst, og at det sker med garantier for god ro og orden i de enkelte lande.