TV-dokumentar om Smolensk mødt med polske protester

dokumentar_om_smolensk

De polske tv-seere kan søndag se National Geographics version af flystyrtet i Smolensk i 2010. Foto: National Geographic – fra udsendelsen,


WARSZAWA: Tv-netværket National Geographic sender søndag en dokumentar om flykatastrofen i Smolensk trods protester fra polsk oppositionsparti.


Flystyrtet, der i april 2010 dræbte den polske præsident Lech Kaczynski og 95 andre, fremtrædende polakker, bliver nu genstand for en dokumentar på tv-netværket National Geographic.

National Geographics polske kanal viser programmet søndag aften klokken 21, og allerede inden det har været i luften er det blevet mødt med kraftig kritik, skriver The Warsaw Voice.

Udsendelse med russisk udgangspunkt

Polens største oppositionsparti, PiS, har opfordret undenrigminister Radoslaw Sikorski, til at anlægge sag mod tilrettelæggerne af serien “Mayday” (“Undersøgelse af flystyrt”), som udsendelsen er en del af.

Udsendelsen tager ifølge partiet udgangspunkt den version af begivenhederne, som den russiske havarikommision MAK, præsenterer.

Præsidentflyet var på vej fra Warszawa til en mindehøjtidlighed i Rusland, da det i dårligt vejr styrtede ned ved Smolensk i det vestlige Rusland, 10. april 2010 .

Uenighed om årsag

Den russiske undersøgelse placerer hovedansvaret for styrtet hos de polske piloter, mens en polsk undersøgelse konkluderer, at både vejret, piloternes handlinger og fejl fra den russiske flykontrol spillede ind.

Lederen af partiet PiS, Jaroslaw Kaczynski, som er den dræbte præsidents tvillingebror, har tidligere antydet, at der kunne være tale om et russiske komplot om at dræbe den polske statsoverhoved og ikke bare en flyulykke.

Polens gode navn og interesser

Talsmanden for PiS’ parlamentsgruppe, Mariusz Blaszczak, har formuleret henvendelsen til Radoslav Sikorski, hvor han blandt andet skriver:

“Jeg opfordrer dem, hr. minister, til at koordinere internationale retslige skridt mod tilrettelæggerne af den canadiske serie “Mayday” for at forhindre dem i at sprede falske informationer, som skader Den polske Republiks gode navn og interesser”.

Link til omtale af udsendelsen (på polsk)