TVP dømt for racisme i tv-indslag om flygtninge

TVP Info dømt for racisme
Ny blæst om TVP. Det polske parlament er gennem et borgerforslag, blevet tvunget til at skal behandle et lovforslag om at lukke den regeringsvenlige tv-kanal, TVP. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det regeringskontrollerede stats-tv TVP er dømt for racisme efter indslag om flygtninge og den myrdede Gdansk-borgmester.


TVP, den regeringens kontrollerede tv-station, er ved en appeldomstol i Warszawa dømt for racisme. Derfor skal tv-stationen nu undskylde for sin brøde i bedste sendetid på tv-kanalen, ligesom stationen er dømt til at skulle betale 50.000 zloty til et flygtningecenter.

TVP har udstillet indvandrerne på en “ensidig, selektiv og uacceptabel”, hedder det i dommen. Afgørelse kan ikke ankes yderligere.

Tv-indslagene blev sendt i 2016, efter at den regeringsloyale Jacek Kurski blev chef for tv-stationen.

TVP og myrdet borgmester

TVP er også dømt for at føre hetz mod den nu myrdede borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz. TVP rapporterede kritisk i nyhederne og viste en lang række frastødende klip, men stationen lod det fremstå, som om at borgmesteren i Gdansk inviterede alle flygtninge til sin by.

Citater ude af sammenhænge

TVP viste også sætninger på skærmen, hvor de citerede Adamowicz for at sige: “Der er ingen sande polakker”, “Vi er alle en del af mange nationaliteter, og vores blandede arv “beriger os”. Adamowicz blev myrdet i januar 2019, og stationen beskyldes for at stå bag mordet. Mange mener, at mordet er en konsekvens af den ondsindede hadekampagne tv-stationen kørte mod borgmesteren, siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015.

Retten fastslog, at TVP var i sin gode ret til at komme med beskyldningen, men at de ikke måtte stå ensidigt og uimodsagt hen.

TVP udstillede Gdansk som en by, der var blevet oversvømmet af aggressive flygtning. Ingen af dækbillederne til historien var fra Gdansk – eller Polen, bemærkede appelretten i Warszawa i sin endelig domsfældelse.

TVP på finansloven

TVP har ekstraordinært modtaget 1,9 milliarder zloty som tilskud fra regeringen. TVP-direktøren havde en fast plads i præsident Andrzej Dudas valgkampsstab forud for præsidentvalget sidste år, og er kendt som en ven af Jaroslaw Kaczynski.

EKSTERNT LINK: TVP Public service station

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Du kan vælge mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og mange andre anerkendte og sikre betalingsformer.