TVP dømt til at sige undskyld til Gdansk

Mordet i Gdansk
Den regeringskontrollere tv-station TVP er blev dømt til at sige undskyld til Gdansk i bedste sendetid, samt at betale erstatning til gode sociale formål i Gdansk. Det var den myrdede borgmester Pawel Adamowicz, der anlagde sagen før han blev myrdet. På billedet sørger byens borgere over tabet af deres borgmester den 14. januar 2019. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den regeringskontrollerede tv-station TVP, er dømt til at sige undskyld til Gdansk i bedste sendetid, samt at betale sagens omkostninger og penge til sociale formål i byen.


Den myrdede Gdansk borgmester, Pawel Adamowicz, har på vegne af sin by, vundet en sag over den regeringskontrollerede tv-station TVP. Det har retten i Warszawa bestemt.

Myrdet borgmester

Adamowicz anlagde sagen, da Gdansk og ham personligt, blev hetzet af den polske public service-tv-kanal, og blev udsat for urimelige beskyldninger, på grund af det liberale forhold til flygtninge og homoseksuelle. En hetz som af mange iagttagere menes at være baggrunden for at han blev overfaldet, og døde af sine kvæstelser for et år siden på tirsdag.

Sagen var anlagt af Gdansk Kommune, og derfor fortsatte den trods borgmesterens død.

I bedste sendetid

Gdansk havde krævet en undskyldning, og 100.000 zloty til sociale formål i Gdansk. I dommen hedder det blandt andet, at TVP skal undskylde overfor Gdansk og læse en erklæring op i programmet 20Minutter på TVP i bedste sendetid, senest fire dage efter domsafsigelsen. Undskyldningen skal vises på alle platforme incl. de sociale medier, der er tilknyttet TVP. Det polske public service-medie skal også betale advokatomkostninger til Gdansk-advokaten, som beløber sig til 4.000 zloty.

TVP får ingen økonomiske problemer på grund af dommen. Den polske regering har netop bevilget 2 milliarder zloty til den regeringsvenlige tv-station.