TVP forsinkede regeringspartiets valgnederlag

Valgnederlag for polsk regeringsparti
Valgnederlag til regeringen: Oppositionskandidaten Konrad Fijołek vandt i første valgrunde med 56,51 procent af stemmerne til posten som borgmester i Rzeszow. Her ses han sammen med en lang række borgmestre fra de største polske byer. Foto: Miasto Warszawa.

RZESZOW: Den statskontrollerede tv-kanal TVP forsinkede regeringspartiets valgnederlag i den sydpolske by Rzeszow.


Søndag måtte regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) indkassere et valgnederlag i et lokalvalg i den sydøst polske by Rzeszow. Valget betragtes som en vigtig styrkeprøve mellem regeringskoalitionen og oppositionen i de polske yderområder. Byen ligger godt 100 kilometer øst for Krakow – tæt på grænsen til Ukraine og Slovakiet.

Den uafhængige kandidat Konrad Filjolek, der støttes af Borgernes Platform (PO/KO) blev valgt i første runde ved det direkte valg til borgmester.

Oppositionskandidat Konrad Fijołek vandt 56,51 procent af stemmerne, mens PiS-kandidaten, Ewa Leniart, kun fik 23,62 procent. Marcin Warchol, der er fra regeringskoalitions partneren Solidarna Polska fik 10,72 procent. Det er den del af koalitionen der har justitsministeren som formand. Regeringspartierne kunne ikke blive enige om at opstille en fælles kandidat i byen.

Valgnederlag forsinket

Da regeringens valgnederlag var en realitet, kunne polakkerne få stemmetallene og resultaterne i de polske medier. Men af en grund, som ingen endnu har redegjort for, var resultatet fra den regeringskontrollerede tv-kanal TVP Info mere end 40 minutter forsinket i forhold til de øvrige medier.

Underskrift indsamling

Der er iværksat en underskriftindsamling over hele Polen med støtte fra en samlet opposition. De kræver at TVP Info-kanalen bliver lukket, da den virker som et pr-organ for regeringen og dens støtter. TVP står også bag mange angreb på oppositionsmedlemmer, LGBT-folk, abort-forkæmpere og andre der ikke deler regeringens holdninger.

Valget i Rzeszow blev udskrevet i utide, fordi den tidligere borgmester fik corona i februar og trak sig.

LINK: Rzeszow by

Flere nyheder fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.