Tysk hund finder polske ulve i Danmark

  polske_ulve_ulv

  Danske eksperterne er fornyligt blevet uenige om antallet af ulve i Danmark, og det har fået dem til at søge assistance hos en tysk spor hund. Arkivfoto.


  HOLSTEBRO: En tysk hund har i to uger snuset rundt for at finde ud af, hvor mange polske ulve der er blevet danske.


  Antallet af ulve i Jylland er tidligere blev anslået til 40, og de fleste menes at komme fra Polen.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Ulve i Danmark kommer fra Polen

  Hvor mange ulve?

  Men fornylig blev der rejst tvivl om den vurderingen fra fagfolk, og det har nu fået eksperterne til at tage nye metoder i brug for at fastslå det korrekte antal af ulve i Danmark.

  LÆS OGSÅ
  Dr.dk: Ulve entusiaster om tilbagetrukne tal: Det er da jævnt træls


  En tysk sporhund

  En tysk hund med navnet Riga er nemlig kommet med i teamet til påny at fastslå antallet af ulve og deres adfærd. Den er trænet i at finde ulveekskrementer, skriver DR/Midt & Vest.

  Intet nyt fra snushanerne
  .
  Riga gennemgå skovstier systematisk i Jylland sammen med sin tyske ejer Felix Böcker, der studerer til vildtbiolog. De to vil dog ikke afsløre de foreløbige resultater, skriver DR/Midt & Vest.

  Trænet til ulve

  Ligesom narkohunde er Riga trænet til at markere der, hvor det lugter af ulv. Dens kraftige næse er langt bedre til at opdage ekskrementer fra ulve end os mennesker. Især når ekskrementerne ikke ligger midt på skovstierne, så de er til at få øje på. Det fortæller seniorforsker og ansvarlig for ulveovervågning, Peter Sunde fra Aarhus Universitet til Natacha Tjørnholm fra DR/Midt & Vest.

  – Så søger vi systematisk der, hvor Riga markerer for ulv. For fastboende og territoriale ulve markerer deres territorier med ekskrementer, siger han.

  Snuser fire uger endnu

  Det vigtige i eftersøgningen er at fastslå, om der er familiegrupper og fastboende ulve.

  – Derfor kortlægger vi, hvor tæt ekskrementerne ligger. Efterfølgende bruger vi de friske DNA-spor til at analysere, hvor mange individer, vi har, siger Peter Sunde.

  – Vi håber på et sikkert resultat med den nye metode, så der kan opnås enighed om, hvor mange ulve, der er i Danmark, siger han.

  Riga har snuset løs i to uger og fortsætter efter planen fire uger endnu, skriver DR Midt & Vest.