Tyske brandmænd redder polsk musikfestival

tysk_brandmaend_redder_polsk_festival

De tyske brandfolk og den specialbyggede brandbil fra Berlin høstede bifald der overgik topnavnene på dette års Woodstock festival. Privatfoto.


KOSTRZYN: En borgmesterkandidat hindrede hjælp til en populær festival, men så kom tyske brandmænd til undsætning og skabte vild jubel.


Den årlige Woodstock festival (Pol’and’Rock), der er arrangeret af Polens største velgørende organisation, Det Store Juleorkester (WSOP), blev kølet ned af tyske brandmænd. Polske brandmænd var ellers hyret til opgaven, men det modsatte myndighederne sig efterfølgende.

Polsk bifald til tyskere

Men så tog festivalen kontakt til brandfolk i Tyskland, og meget hurtigt sendte tyskerne en special brandbil fra Berlin, til den udtørrede festival. Da tyskerne kom med vand til festivalen, høstede de bifald der overgås af selv de populæreste topnavne på festivalen. Siden har de sociale medier været fyldt med hæder til de tyske naboer og ikke mindst til de tyske brandfolk.

Drøje hug til polak

Mens der er rosende ord til tyskerne, er der drøje hug på de sociale medier til Przemyslaw Glinski, der tog beslutningen om IKKE at sende brandbiler til festivalen. Han er udover at være vicebrandinspektør også borgmesterkandidat for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) til valget i november.

Stifteren af Det Store Juleorkester, Jurek Owsiak, kalder beslutningen for hensynsløs og uden fortilfælde. Han bebrejder også, at der ikke har været nogen dialog før anmodningen blev afvist, og at myndighederne tidligere har sendt brandbiler til festivalen efter anmodning.

Politisk beslutning

Det er en kendt sag, at partiformanden Jaroslaw Kaczynski afskyr Det Store Juleorkester. Organisationen er Polens største og har været et årligt tilløbsstykke siden begyndelsen af 1990’erne. Det Store Juleorkester samler penge ind til primært børn og hospitalsudstyr. Ved den seneste indsamling fik blandt andet polske ambassader besked på, at de ikke måtte deltage i samarbejde med organisationen.

Brandfare og afkøling

I lighed med mange andre festivaler i Europa er Woodstock nemlig ramt af høje temperaturer, der sammen med de mange mennesker også giver store støvgener. Derfor kommer brandbiler ofte til hede festivaler for at mindske brandfare, støvgener og for at afkøle festivalgæsterne.