Tyskland flytter russisk gasledning ved Polen

  Gasledningen på havbunden mellem Rusland og Tyskland, bliver flyttet længere mod nord, væk fra de polske havne. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Tyskland har besluttet sig for at efterkomme Polens ønske om at flytte den omstridte gasledning væk fra havnene i Szczecin og Swinoujscie.


  Den omstridte gasledning fra Rusland til Tyskland, som er blevet kaldt det 21. århundredes jerntæppe, vil blive flyttet længere mod nord.

  Det sker efter at den tyske regering har efterkommet et polsk ønske om, at ledning flyttes langt væk fra havnene i Szczecin og Swinoujscie.

  Ud på dybt vand

  En del af rørledningen bliver nu flyttet ud på dybere vand, og en del af ledningen graves 20 meter ned i havbunden. Polens udenrigsminister Radek Sikorski er tilfreds med aftalen:

  – Det er, hvad vi ønskede os. Det viser, at vore gode forbindelser til Tyskland giver resultater, sagde udenrigsministeren.

  Klager fra flere lande

  Den tysk-russiske gasledning, Nord Stream, er blevet stærkt kritiseret af Polen, Ukraine, Estland, Letland og Lithauen. Landene har flere sikkerhedspolitiske bekymringer over den nye ledning, ligesom der har været utilfredshed med, at rørledningen kunne forhindre store skibe i at nå havnene i Polen. Men med det tyske tilsagn, er sidstnævnte problem blevet løst.

  Miljøgrupper over hele verden har også protesteret mod ledningen, som de mener skader miljøet i Østersøen, der i forvejen er et af verdens mest truede farvande.

  I gang 1. april

  Russiske Gazprom, der ejer 51 procent af aktierne i Nord Stream-ledningen, sagde efter det tyske tilsagn, at selskabet starter anlægsarbejdet, som aftalt, den 1. april i år.

  Projektet har et budget på 10 milliarder dollars.