Tyskland står fast på krav om demokrati i Polen

merkel_szydlo_warszawa_2017_polennu

Angela Merkels forbundsregering i Berlin bakker fuldt ud op om Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans krav til Warszawa og demokratiet i Polen. Her ses Merkel under et besøg i Warszawa i begyndelsen af måneden, hvor den tyske kansler blandt andet mødte sin polske kollega Beata Szydlo. Arkivfoto.


BERLIN: Den tyske forbundsregering støtter Europa-Kommissionen næstformand Frans Timmermans i kravet om demokratiske tilstande i Polen.


Tysklands forbundsregering bakker fuldt ud op om Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans i demokratikonflikten med Polen. Det slår det tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel fast efter et møde med sin hollandske kollega Bert Koenders i Berlin.

Upopulær i Warszawa

Frans Timmermans er sammen med EU præsident Donald Tusk de mest upopulære EU-politikere for den polske regering. Europarådet og Frans Timmermans er i front med den skarpe kritik af den polske regerings afmontering af demokrati i Polen. Gennem et år har Polen, Europarådet og EU haft en uforsonlig dialog om kravene til et demokrati.

Sikkerhedsmøde

Konflikten mellem Europa-Kommissionen og Polen kom da også atter frem på en sikkerhedskonference i München for nylig, hvor Polens udenrigsminister Witold Waszczykowskim var i åbent skænderi med næstformanden i Europa-Kommissionen Frans Timmermanns. Det var netop retsstatsprincipperne de to diskuterede, og som skete under meget uforsonlig forhold.

Skænderi for åbent tæppe

– Antallet af domstole reguleres ikke af EU, men det står klart at hvert EU-land er forpligtet til at følge og respektere sin egen forfatning. Så, please – lad os følge vores forfatninger og ikke din ide om det, sagde Timmermanns blandt andet i meget skarpe vendinger direkte til Polens udenrigsminister ved sikkerhedskonferencen.

For en uge siden afvist Polen officielt at ville følge henstillingerne fra EU.

Polen havde formentlig ventet støtte fra Tyskland i konflikten med EU, især efter den tyske forbundskanslers besøg i Warszawa i begyndelsen af måneden. Men sådan er det ikke. Tyskland står bag Timmermans.

Indlede retssager

Som reaktion til afvisningen sagde Timmermans til Reuter for få dage siden, at EU medlemsstaterne bør indlede retssager mod Polen på baggrund af den polske afvisning. Han friholdte dog Tyskland, på grund af de historisk belastede relationer mellem de to lande.

– Men vi har 26 andre regeringer, der kan gøre det. Retsstaten er det eneste EU er bygget op omkring, sagde Timmermans til Reuter og tilføjede:

– Vi har ikke råd til at vores domstole ikke er uafhængige, sagde Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans.