Tyskland vil retsforfølge tidligere Auschwitz-vagter

  Auschwitz_museum_får_penge_fra_Tyskland_Martin_Bager_polennu

  Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  BERLIN: 50 vagter fra den tidligere nazistiske koncentrationslejr Auschwitz i Polen retsforfølges nu for deres forbrydelser under Anden Verdenskrig.


  En ny undersøgelse skal vise, om cirka 50 vagter fra den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz har medvirket til drab under krigen. Er det tilfældet, må de nu cirka 90 år gamle vagter indstille sig på at skulle en tur i fængsel, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

  Bekræftet af chefanklager

  Det er den tyske myndighed Hovedkontoret for Efterforskning af Nationalsocialistiske Forbrydelser, som har fundet frem til de 50 mænd, som stammer fra hele Tyskland, bekræfter chefanklageren Kurt Schrimm over for mediegruppen WAZ. Han skal nu stå i spidsen for de indledende undersøgelser, som kan lede til fængslinger.

  – Fra nu af er enhver aktivitet i en koncentrationslejr nok til at føre til anklager om meddelagtighed i drab, udtaler Kurt Schrimm.

  Han forklarer, at der er mistanke om, at en del af de tidligere vagter kan være flygtet til Sydamerika med hjælp fra den katolske kirke. Men det vil ikke forhindre dem i at blive retsforfulgt.

  Dom i 2011

  I 2011 blev ukraineren John Demjanjuk, som under anden verdenskrig var vagt i KZ-lejren Sobibor, idømt fem års fængsel for medvirken til drab på 28.000 personer. Den 91-årige Demjanjuk nåede aldrig at afsone dommen, da han døde året efter, men sagen mod ham regnes som værende principiel, fordi den tillader myndighederne at retsforfølge tidligere KZ-vagter, selv når anklagerne ikke kan bevise de tidligere vagters direkte involvering i forbrydelserne på grund af manglen på vidner, skriver Berlingske Nyhedsbureau.