Uddannelser i polsk på danske universiteter lukker

  koebenhavn_universitet

  Det er stadig muligt for studerende at læse polsk som tilvalgsfag på København Universitet, men det er slut med bachelor og kandidatuddannelser i polsk i Danmark. PR-foto.


  KØBENHAVN: København Universitet lukker nu for polsk studierne, så det er slut med bachelor og kandidatuddannelsen i polsk i Danmark.


  Nu er det slut med uddannelser i polsk på København Universitet. Dermed lukker det sidste danske universitet ned for bachelor- og kandidatuddannelserne i polsk. Men det rammer ikke alene de polske studier. Sprogfagene på danske universiteter er blevet reduceret markant, og mange sprog bliver ikke længere tilbudt de studerende.

  Halvering af sprog

  – I 2005 var der på landsplan 97 sproguddannelser, i dag er vi nede på 56. Noget, der nærmer sig en halvering på ti år, siger Jens Erik Mogensen, der er formand for sprogsatsningen på København Universitet til Universitetsavisen.

  – Tendensen fortsætter, hvis der ikke kommer en bedre finansiering af fagene, for økonomien er årsag til, at de lukker, siger Jens Erik Mogensen der også skal rådgive regeringen om en ny sprogstrategi på de danske universiteter.

  Stadig tilvalg

  Det er slut med uddannelser alene i polsk, men hvis man læser på universitetet kan man fremover fortsat have polsk som tilvalg på universitet, men altså ikke længere som en selvstændig uddannelse.

  Polakker læser dansk

  I Polen er der ingen krise, når det gælder studierne i dansk. Universiteterne i blandt andet Gdansk, Poznan, Warszawa og Krakow har alle uddannelser i dansk. Og der er stor interesse for fremmedsprog, selv dansk, på de polske universiteter.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polsk professor får dansk hæder

  Farlig cocktail

  Problemet for sprogfagene i dag er, at de ofte ikke tiltrækker studerende nok til at kunne løbe rundt, skriver Universitetsavisen. Statens tilskud er ikke tilstrækkelige, og alt for mange af de danske studerende dropper ud. Det er en giftig cocktail, der sidste år fik Københavns Universitet til – trods massive protester – at lukke mindre sproguddannelser som finsk, tibetologi, thai, grækenlandsstudier og indonesisk. Nu er turen kommet til polsk, og flere lukninger truer fortsat.

  Skuffelse

  På polske studierne ved København Universitet på Amager er både elever og personale frustrerede over situationen. En kilde på universitetet, der ønsker at være anonym, siger til polennu.dk at studerende og personale er vrede over at regeringen den ene dag taler om det nødvendige ved globalisering, samtidig med at de uddannelser der skal sikre den strategi lukkes på stribe. Ansatte og studerende ved polsk studierne har appelleret til ledelsen. Foreløbig uden resultat.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Universitetsavisen