Udenrigsministermøde på Bornholm om mere samarbejde

Bornholm
Udenrigsministrene fra Polen og Danmark, Zbigniew Rau (tv.) og Jeppe Kofoed (th.), var mandag og tirsdag på Bornholm. Det var krigen i Ukraine, Baltic Pipe-forbindelsen, gas og kulforsyninger samt grøn omstilling der var på dagsordenen. Foto: Sebastian Indra/MSZ.

RØNNE: Polens udenrigsminister Zbigniew Rau har afsluttede sit besøg på Bornholm, hvor han var i selskab med sin danske kollega.


Udenrigsminister Jeppe Kofod har mandag og tirsdag været vært for et topmøde på Bornholm, med sin polske kollega Zbigniew Rau. De to ministrene talte om forsvars- og sikkerhedssamarbejde, situationen i Ukraine samt de bilaterale relationer. Herunder også energi spørgsmål og en grøn omstilling.

– De polsk-danske konsultationer på Bornholm er et vigtigt element i opbygningen af ​​vores fælles, fælles svar på den vanskelige virkelighed Europa befinder sig i, udtaler den polske udenrigsminister Zbigniew Rau.

Dansk-polsk enighed

– Danmark forstår ligesom Polen udmærket, hvad der er på spil i Ruslands aggression mod Ukraine. – Der skal gøres alt for at fratage Rusland muligheden for at destabilisere sikkerhedssituationen. Lad os ikke gentage fejlene fra 2008 (invasion i Georgien, red.) og 2014 (invasion af Ukraine, red.)

– Den europæiske sikkerhedsarkitektur, herunder i Østersø-regionen, kan i øjeblikket ikke skabes sammen med Rusland, understregede minister Rau.

Udenrigsministrenes møde med sin danske kollega, er en del af en række bilaterale møder på højt niveau forud for den officielle indvielse af det polsk-dansk-norske gasrørledningsprojekt i Baltic Pipe. Forbindelsens indvielse er planlagt til den 27. september.

– Det er den vigtigste del af den strategiske plan om at sprede gasforsyningerne, sagde den polske udenrigsminister.

Potentiale i havvind?

De to udenrigsministre var enige om, at der er potentiale i at samarbejde inden for vedvarende energikilder og oplyste, at der allerede er samarbejder i gang mellem polske og danske virksomheder om havvindmølleparker i den polske del af Østersøen.

LINK: Polens udenrigsministerium om besøget på Bornholm