Udstilling med jødiske flygtninge fra Lodz

marek_joedisk_flygtning_lodz_polennu

Forhallen i København Rådhus er den næste uge fyldt med portrætter af polske jøder, der kom til København for 50 år siden fra den polske by Lodz. Foto:
Kamila Bogulewska, Man Overboard.


KØBENHAVN: En ny udstilling om de polske jøders flugt fra kommunismen kan ses på København Rådhus den næste uge.


I marts var det 50 år siden at det polske studenteroprør begyndte. Det blev samtidigt startskuddet til en omfattende jødeforfølgelse i det kommunistiske Polen. En jagt og hetz der betød, at cirka 13.000 jøder forlod Polen i årene fra 1968 til 1972.

LÆS MERE
Eksternt link: Mand over bord (dansk, polsk, engelsk)

Flygtninge skib i København

Mange kom til Danmark – nogen blev her – andre fortsatte siden til blandt andet Sverige, Israel, Tyskland og USA. I København blev de polske flygtninge installeret på skibe i havnen, og det var jøderne fra Polens næststørste by Lodz der kom til den danske hovedstad.

Mand over bord

Beretninger fra 60 af de flygtninge der kom for 50 år siden, er nu samlet i en dokumentarfilm under titlen: Mand over Bord. På en hjemmeside kan man finde filmklip og samtaler med de implicerede, som også fortæller hvor de er i livet i dag.

Frem til og med den 17. november kan interesserede også se udstillingen i København Rådhus forhal. Der er åbent på hverdage i dagtimerne og lørdag formiddage.

Udstillingen er støtte af blandt andet Politiken Fonden, Polens ambassade i København, Maria Wronska-Friend og Lodz by og region.

LÆS MERE
Eksternt link: Mand over bord (dansk, polsk, engelsk