Uenighed om Hviderusland ved EU-topmøde

Præsentation_af_resultatet_for_EU_østtopmøde_i_Polen

Det afsluttende pressemøde ved EU-topmødet i Warszawa med organisationens østlige samarbejdspartnere.


WARSZAWA: Hviderusland udeblev fra EU-partnerskabsmøde i Polen, og fem tidligere sovjet-stater nægtede at fordømme forholdene i Hviderusland.


Polen var som formandsland vært for topmøde med EU’s østlige samarbejdspartnere, men den mest kontroversielle statsleder, den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko, udeblev.

Uenighed om Hviderusland

Ukraine, Georgien, Moldova, Armenien og Aserbajdsjan ville ikke underskrive en erklæring om Hviderusland, der kræver demokrati og fri valg i landet. Den hviderussiske statsleder er genvalgt på baggrund af valgfusk, mener flere internationale organisationer.

De fem lande alle gav forskellige grunde til, at de ikke ville underskrive dokumentet om krav om reformer i Hviderusland.

Svensk-polsk initiativ

Det er et svensk-polsk initiativ der står bag erklæringen og mødet med de tidligere sovjet-stater. Formålet med initiativet er at bringe landene tættere på EU, skabe øget samhandel og arbejde for demokratiske reformer i landene. Et tilsagn som alle de deltagende lande underskrev sammen med EU’s 27 medlemslande. Aftalen omfatter også en gradvis ophævelse af visumtvang.

Samarbejdsaftale med Ukraine

I erklæringerne hedder det også, at det er “muligt” at afslutte forhandlingerne om Ukraines associeringsaftale med EU inden årets udgang, og at der på et tidspunkt indledes forhandlinger om frihandelsaftaler med Georgien og Moldova.

Store fremskridt

Ifølge talsmand for det polske EU-formandskab Konrad Niklewicz, var Warszawa-topmødet en succes. Resultaterne er et markant fremskridt i forhold til aftalerne ved det første møde i Prag for to år siden.