DEBAT: Uffe Ellemann: Fortæl om Anden Verdenskrig

- Desværre har Polen gjort sig selv sårbar ved en række handlinger, der er foretaget af den stærkt nationalistiske PiS-regering, men Uffe Ellemann-Jensen mener alligevel, at Polens venner må stå sammen om at tage afstand fra Ruslands forsøg på at skrive historien om. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

HELLERUP: Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, langer ud efter den russiske præsident Putins beskyldninger mod Polen om landets rolle under Anden Verdenskrig.


Den russiske præsident Vladimir Putin har den seneste måned fremsat nye falske påstande om polakkernes rolle under Anden Verdenskrig. Konflikten har nået de danske medier, og det har fået tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (1982-1993) til tasterne.

Putin bruger konflikten mellem EU og Polen til at svække det europæiske sammenhold, er en af konklusionerne i en kronik i Berlingske af Uffe Ellemann-Jensen. Han skriver at Ruslands forsøg på at skrive historien om, sker helt bevidst på et tidspunkt hvor Polen står isoleret fra sine partnere i EU. Men polakkernes venner skal alligevel tage afstand fra russernes forsøg på historieomskrivning, skriver Danmarks længst siddende udenrigsminister blandt andet:

– Polen var et af de lande, som led mest under Anden Verdenskrig. Derfor er det en ekstra uretfærdighed, hvad landet nu anklages for, skriver Uffe Ellemann-Jensen blandt andet med adresse til Ruslands præsident Vladimir Putin. For ti år siden var Putin i Gdansk, og undskyldte de russiske forbrydelser under Stalin overfor daværende statsminister Donald Tusk. Men nu har han ændret forklaring, og Uffe Ellemann-Jensen skriver:

Polens venner må reagere

– Den påstand er så grov og provokerende, at Polens venner og allierede må reagere. Vist har vi for øjeblikket vores problemer med den polske regering i EU, og det er nok derfor, at præsident Putin har udset sig Polen som offer. Putin tror åbenbart, at der vil være stemning for at hænge Polen ud for historiske forbrydelser. Det skal han ikke få lov til at slippe godt fra, skriver Uffe Ellemann blandt andet og fortsætter:

Fortæl historien om Anden Verdenskrig

Derfor er her en opfordring til alle danske historielærere: Fortæl jeres elever historien om, hvordan Anden Verdenskrig startede i Europa: Det var pagten mellem to diktatorer – Hitler og Stalin – som førte til det overfald på Polen, der udløste verdenskrigen. Polakkerne forsvarede sig tappert, men overmagten var knusende. Polen blev besejret og delt mellem Nazityskland og Sovjetunionen, som også satte sig tungt på de tre baltiske lande. Pagten blev brudt af Hitler, da han angreb Sovjetunionen i sommeren 1941.

Det er også værd at huske i en dansk sammenhæng, for først da Hitler brød pagten med Stalin – over et år inde i Besættelsen – blev kommunisterne modstandere af Hitler. Det bliver ofte overset, f.eks. i den i øvrigt fremragende nye danske film om den første besættelsestid »De forbandede år«.

Putin har allerede vundet

Russiske medier har flittigt kolporteret historieforfalskningerne. Polakkerne har naturligvis svaret igen. Men giften er placeret. Og dermed har Putin opnået, hvad han ønskede: At skabe tvivl i ubefæstede sjæle om Polens historiske rolle, og så splid mellem de europæiske lande.

Det er velkendt, at Putin bejler til den yderste højrefløj i Europa, hvor mange er til fals for en revideret historieskrivning, som nedtoner Nazitysklands rolle under krigen. Det er naturligvis sød musik for mange af de konspirationsteoretikere, som trives i det miljø.

Desværre har Polen gjort sig selv sårbar ved en række handlinger, der er foretaget af den stærkt nationalistiske PiS-regering, især underminering af retssystemet og pressefriheden. Det har bragt Polen på kollisionskurs med EU-partnerne, og her udnytter Putin mulighederne for at slå en kile ind i forholdet mellem Polen og landets partnere i EU og NATO.

Det bør ikke få lov til at ske. Naturligvis skal vi andre være efter polakkerne, når de underminerer de værdier og principper, de skrev under på, da de blev medlemmer af EU – men samtidig skal polakkerne have fuld opbakning, når de udsættes for de dybt krænkende forsøg på at omskrive historien, som vi her er vidner til, skriver Danmarks udenrigsminister 1982 – 1993, Uffe Ellemann-Jensen mandag.

Læs hele kronikken på linket herunder:

LÆS MERE
Berlingske: Uffe Ellemann-Jensen blog