Ukraine og EM 2012 fodbold deler Polen og Europa

Polens_statsminister_Donald_Tusk_mister_opbakning_0

Polens statsminister siger, at det er et rent selvmål, at tale for boykot af Ukraine under EM 2012 til sommer. Arkivfoto.


WARSZAWA: Ukraines behandling af den fængslede oppositionsleder, splitter både Polen og EU.


Polens statsminister Donald Tusk kalder det for et ”selvmål”, at oppositionens leder, Jaroslaw Kaczynski, opfordrer til boykot af Ukraine under sommerens EM-slutrunde i fodbold.

– Kravet om boykot af EM 2012 i fodbold i Ukraine, som formanden for Lov og Retfærdighedspartiet har foreslået, er en forfærdelig start på mesterskaberne.

– Det er et selvmål, sagde Tusk sagde torsdag.

Historisk enighed

Men det er ikke kun den polske opposition, der vil boykotte Ukraine under EM i fodbold. Det er sjældent at Kaczynski ligger på linje med andre europæiske politikere, men i denne sag er det anderledes.

Uden EU-kommissærer

EU-kommissærerne har nemlig meddelt at de ikke deltager i EM 2012 i Ukraine, efter den tyske kansler, Angela Merkel fortalte, at hun ikke vil til Ukraine, medmindre den fængslede oppositionsleder løslades, eller kommer under international troværdig lægebehandling.

Dermed har foreløbig Tyskland, Østrig og Holland meldt klart ud, at de ikke vil komme til Ukraine, selv om det dog forlyder, at den tyske sportsminister vil følge Tysklands puljekampe i Ukraine.

Andre måder

Statsminister Donald Tusk afviser en boykot, og siger, at der er andre måder EU og Polen kan protestere på.

– Selv under EM er der intet der forhindre os i at udtrykke solidaritet med Tymoshenko meget højt og tydeligt. Og vi vil gøre det, siger Donald Tusk, der selv er aktiv fodboldspiller.

Pres nu og senere

– Jeg er overbevist om, at vi kan finde en polsk måde at presse den ukrainske regering på, både nu og under mesterskabet, siger Tusk.

EU samarbejde i stå

Situationen omkring den fængslede oppositionsleder, der har fået tæsk i fængslet, har fået Tyskland til at stoppe enhver tilnærmelse mellem Ukraine og EU.