Ukraine overvejer importforbud af frugt og grønt fra Polen

frugt_og_groent_i_gdansk_polen_iben_moelgaard_madsen_
Importforbud på vej. Ukraine er træt af at Polen ikke åbner for transit af ukrainsk korn, så nu vil Ukraine lukke af for polsk frugt og grønt. Arkivfoto.

KIEV: Ukraine overvejer et importforbud af frugt og grønt fra Polen, efter at polakkerne har lukket af for ukrainske produkter.


Importforbud af frugt og grønt på vej. Ukraine vil føre sag mod Polen, Ungarn og Slovakiet, fordi de tre lande mod alle internationale aftaler, har lukket af for import af ukrainsk korn og andre fødevarer. Det var ellers en aftale mellem EU og Ukraine, at kornleverancerne gennem EU-landene skulle genåbnes fredag. Men de tre lande nægter at følge aftalen i EU, og Ukraine vil nu føre retssag mod landene, for brud på handelsaftalerne.

(Fortsættes under)

Importforbud af frugt og grønt

Ukraines vicelandbrugsminister Taras Kaczka siger i et interview med POLITICO, at Kiev også har planer om at lukke af for blandt andet polsk frugt og grønt. Det kommer som en reaktion på at landene ikke åbner for import af ukrainsk korn, som det er aftalt. Det er Ruslands lukning af søvejen ud af Ukraine via Sortehavet, der gør det nødvendigt med alternative ruter.

– I vores øjne er disse handlinger fra Ungarn og Polen et udtryk for en fuldstændig mangel på tillid til Europa-Kommissionen, sagde Kaczka, der også fungerer som den ukrainske handelsrepræsentant i EU.

Der er valg i Polen den 15. oktober, og før den dato vil der næppe ske ændringer i den polske holdning. Mange polakker har vendt regeringspartiet ryggen. Importen af den ukrainske korn har gjort livet svært for de polske farmere. Nu svarer Ukraine igen med et importforbud mod polsk frugt og grønt.