Ukrainere i kø for at stemme til præsidentvalg

tre_kandidater_praesident_ukraine_polennu

Den tidligere regeringschef Julia Timosjenko, skuespilleren Volodymyr Zelenskij (der har rollen som præsident i en populær tv-serie) og den nuværende præsident Petro Porosjenko kæmper om, hvem der skal være præsident i Ukraine de næste fem år. Foto: UNIA.


WARSZAWA: Der er travlhed med valghandlingerne i Polen. Men denne gang er det ukrainere, der skaber køer foran valgstederne.


Der er lange køer foran de ukrainske konsulater i Polen søndag eftermiddag. I dag er der præsidentvalg i nabolandet, og de mange ukrainere i Polen har mulighed for at stemme flere steder i Polen. Lederen af afstemningen på det ukrainske konsulat i Warszawa, Sosnovsky, er imponeret over den store valgdeltagelse og de lange køer.

Flest unge vælgere

– Jeg havde fået at vide, at de unge ikke er politisk interesserede, men 70 procent af de vælgere der har stemt i dag, er unge mennesker, så de unge er meget aktive, siger valgformanden.
Næsten 17.000 vælgere er registreret til afstemningen i Warszawa, mens det ved seneste afstemning blot var 5.500 ukrainere i Polen der stemte. Udover valgstedet i den polske hovedstad, er der ukrainske afstemningssteder i Gdansk, Krakow og Lublin.

39 kandidater

Der er 35,6 millioner stemmeberettigede ukrainere ved dagens præsidentvalg, og der er opstillet 39 kandidater. Den nuværende præsident, en tidligere regeringschef og en skuespiller der har haft en rolle som præsident, ligger i toppen af meningsmålingerne.
Valghandlingen afsluttes søndag klokken 20, og hvis ingen af kandidaterne opnår 50 procent af stemmerne, skal der en anden valgrunde til, hvor de to med flest stemmer i første runde, stiller op mod hinanden i tvekamp. Hvis det sker, som meningsmålingerne spår, så bliver der en anden valgrunde om to uger.