Ukraines parlament afsætter præsidenten

  Ukraine_tymoshenko_i_fængsel_polens_præsident_polennu

  Fredag besluttede det ukrainske parlament at løslade den fængslede oppositionsleder, Julia Tymoshenko. Lørdag talte hun til demonstranterne i den ukrainske hovedstad. Arkivfoto.


  KIEV: Det ukrainske parlament besluttede lørdag, at afsætte præsident Viktor Janukovitj og har udskrevet valg til den 25. maj. Også den fængslede oppositionsleder er sat på fri fod.


  Det ukrainske parlament har besluttet at afsætte præsident Viktor Janukovitj, da han har forladt Kiev efter demonstrationer og kampe i byen, til fordel for byen Kharkiv, der ligger tæt på grænsen mellem Rusland og Ukraine. Herfra skulle han ifølge flere medier, have forsøgt udrejse til Rusland, men kunne ikke få starttilladelse i Ukraine. Nogle medier mener, at den nu tidligere præsident er rejst videre til Donetsk.

  Forinden havde Viktor Janukovitj meddelt, at han ikke ville trække sig som præsident.

  Begået statskup

  I et interview sendt på en ukrainsk tv-station, kalder Janukovitj den nuværende situation i landet som et statskup, begået af banditter. Den ny afgåede præsident, hævder også, at hans bil blev beskudt da han forlod den ukrainske hovedstad.

  – Jeg bliver på ukrainsk territorium, sagde Viktor Janukovitj.

  De er banditter

  – Jeg vil appellere til alle internationale observatører og repræsentanter, der deltager i denne politiske konflikt, til at standse samarbejdet med disse mennesker, for det ikke er en oppositionen – men banditter.

  Han langede også ud efter medlemmer fra sit eget parti, der samarbejder med resten af parlamentet. Han kalder dem forrædere der kun er ude på at redde sit eget skind.

  Tymoshenko løsladt

  Fredag besluttede det ukrainske parlament at løslade den fængslede oppositionsleder, Julia Tymoshenko, der har været fængslet siden 2011, i hvad der betegnes som en politisk dom. Lørdag talte hun til demonstranterne i den ukrainske hovedstad.