USA dropper aftale om missilforsvar med Polen

  Kilder i Washington siger til Gazeta Wyborcza, at USA har droppet planerne om at bygge et raketforsvar mod fremmede missiler. Arkivfoto.


  WASHINGTON: Obama-administrationen har nu i to uger arbejdet på hvordan de skal fortælle Polen, at det aftalte missilforsvar skal droppes.


  Gazeta Wyborcza skriver, at Washington har droppet planerne om et antimissil-forsvarssystem i Polen, men tøver med at komme med en officiel udmelding.

  Aftalen betød opstilling af 10 missiler i Polen og et radarsystem i Tjekkiet.

  Ikke et emne

  Avisen citere højtstående amerikanske kilder for, at de amerikanske generaler ikke længere diskuterer muligheden for at tiltræde den aftale, som Bush-administration indgik med Polen sidste år.

  Russiske protester

  Missilsystemet udløste dengang kraftige russiske protester, og var årsagen til nedkølingen af forholdet mellem Washington og Moskva under Georg Bush sidste præsidentperiode.

  Den nye Obama-administration har ønsket at forbedre forholdet til russerne, og kommet med indrømmelser på en lang række området. Og iflg. polske presse nu også på aftalen om missilforsvar.

  Kilder hævder også, at det var Moskva der lagde gift ud for den polske ’kandidat’ til NATO-generalsekretær-posten, den polske udenrigsminister Radek Sikorski.

  Ikke officielt

  Riki Ellison, der er leder af Missile Defence Advocacy Alliance (MDAA), sagt til Gazeta Wyborcza, at generalerne fra Pentagon ikke engang diskutere den oprindelige plan om missilforsvar, da de var samlet i sidste uge.

  Kræfterne blev brugt på at udtænke en måde at meddele det til sine aftalepartnere i Prag og Warszawa. Dette er endnu ikke sket officielt.