USA har frigivet tusinde dokumenter om Katyn

  Katyn_kort

  Et af de gamle kort, som USA har frigivet mandag aften. Foto: USA FM.


  WASHINGTON: Tidligere hemmeligstemplede dokumenter om Katyn, er blevet frigivet af de amerikanske myndigheder.


  Cirka tusinde dokumenter om Katyn, er blevet frigivet af de amerikanske myndigheder. Flere er kendte i forvejen, men der er også nye og hidtil hemmeligstemplede i blandt. Dokumenter kan ses på den polske ambassade i USA’s hjemmeside, og på andre hjemmesider under det polske Udenrigsministerium fra tirsdag.

  Nye og gamle dokumenter

  – Nogle af dokumenterne er allerede kendt fra tidligere publikationer, men de er ikke tidligere blevet samlet på samme sted, siger den polske vice-udenrigsminister Boguslaw Winid til det polske nyhedsbureau, PAP.

  Trods mange tidligere hemmelige dokumenter i udgivelsen, forventer historiker med kendskab til Katyn, ikke at det betyder nye afsløringer.

  De vidste besked

  Der er i forvejen konsensus om, at den britiske premierminister Winston Churchill og den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt, var fuldt ud klar over, at det var Stalin var ansvarlig for henrettelserne af den polske elite i april, hvor mere end 22.500 højtstående polakker mistede livet i det der betegnes som Katyn sagen.

  Afslørende rapport

  En rapport fra den daværende engelske viceudenrigsminister, Sir Alexander Cadogan, skriver om Stalins ugerninger til Churcill, fulgt af en anbefaling om, ikke at påtale det overfor russerne. På daværende tidspunkt var USA og Sovjetunionen allierede mod Hitlers Tyskland. ”Ingen fordel af udsætte flere for en åndelig konflikt, skrev viceudenrigsministeren til premierministeren med henvisning til Stalins ansvar for henrettelserne.

  Mangler de russiske

  Professor Wojciech Materski siger dog, at man i Warszawa stadig er mest interesseret i at modtage de sidste dokumenter fra Moskva. Selv om Rusland har frigivet mange dokumenter om henrettelserne, så mangler der stadig en del.

  Tilsagn i København

  Den tidligere russiske præsident Medvedev lovede ellers på et pressemøde i København i 2010, at alle Katyn-dokumenterne ville blive frigivet. De polske forskere mangler bl.a. den såkaldte hviderussiske liste, der omfatter cirka 4.000 navne.

  Dokumenter om Sikorski

  Under Anden Verdenskrig påtalte den polske eksilleder, general Wladyslaw Sikorski, overfor briterne og amerikanerne, at det var Stalin der stod bag henrettelserne. Den polske eksilleder døde kort tid efter under mystiske omstændigheder ved Gibraltar.

  – Vi er meget interesseret i at få de dokumenter om Sikorskis død, siger professor Materski til det polske nyhedsbureau, PAP.

  SE DOKUMENTER
  Eksternt link: USA Udenrigsministerium om Katyn

  PS! Siden viser ikke alle dokumenterne, men de vil om kort tid kunne findes på flere hjemmesider under det polske udenrigsministerium.