USA: Ingen polske MIG-29 jagerfly til Ukraine

atomvåben Polen
Polen vil gerne være vært for amerikanske atomvåben, siger regeringspartiets formand og den polske præsident. Arkivfoto.

WASHINGTON: USA vil ikke have MIG-29 jagere fra Polen, som meddelt tirsdag. Dermed er ideen for anden gang blevet skrottet.


Tirsdag fortalte den polske statsminister og udenrigsminister, at man ville sende MIG-29 jagere til USA, for at amerikanerne så kunne sende dem videre til Ukraine. Men det kommer ikke til at ske, skriver John Kirby, talsmand for Det Hvide Hus.

Polens præsident og regering giver jagerfly til USA

Tilbud om MIG-29 holder ikke

Kirby skriver blandt andet, at udsigten til at jetflyene flyver fra en amerikansk NATO-base ind i luftrummet over Ukraine, vækker alvorlig bekymring i hele NATO-alliancen.

– Vi vil fortsat rådføre os med Polen og vores andre NATO-allierede om spørgsmålet og de vanskelige logistiske udfordringer, det giver indebærer, men vi mener ikke, at Polens forslag er holdbart, skriver Kirby.

Dele af den polske ledelse, har tilsyneladende igen forsøgt at overbevise USA om at Ukraine skal have luftstøtte. Men det er uklart hvem der står bag den fortsatte kamp for MIG-29 flyene. Det er polennu.dk’s vurdering, at det er partiformand Jaroslaw Kaczynski, der har tvunget hans regering og præsident til at kæmpe videre for MIG-29 jagerne og luftstøtte til Ukraine, selv om det øger risikoen for en eskalering af krigen.

Polen statsminister og præsident har på et tidligt tidspunkt afvist at hjælpe Ukraine med soldater og fly, og så sent som mandag blev det afvist af statsministeren. Tirsdag ville Polens ledelse gerne alligevel, via en amerikansk base i Tyskland, men også det er nu blevet afvist af USA. Alt tyder nu på at de polske MIG-29 jagere bliver i Polen. Dermed har den russiske diktator Vladimir Putin et argument mindre for at angribe Polen i forlængelse af krigen i Ukraine.