USA lover at blive i Polen med kampfly året ud

  Ikke-navngivet_vedhæftet_fil_00647

  De amerikanske kampfly bliver i Polen året ud, lover USA forsvarsminister. Canada sender F-18 fly til Polen, på opfordring fra NATO. Arkivfoto.


  WASHINGTON: USA forsvarsminister Chuck Hagel har lovet sin kollega i Polen, at de amerikanske kampfly bliver i Polen året ud.


  – Vi er forpligtet til at opretholde, vores tilstedeværelse til slutningen af året, sagde den amerikanske forsvarsminister Hagel under et fælles pressemøde i Pentagon med den polske forsvarsminister Tomasz Siemoniak. På mødet blev situationen i Ukraine og det fælles amerikansk-polske missilforsvarssystem.

  Appel til NATO-lande

  Den amerikanske forsvarsminister opfordrede til at de øvrige NATO lande til også at stille fly og soldater til rådighed på Lask basen i det centrale Polen.

  Ukraine konflikt

  USA forsøger for tiden, at berolige sine NATO-allierede i Central-og Østeuropa, i takt med at konflikten i det østlige Ukraine intensiveres, men Polen presser på for at få en permanent NATO-base i Polen, da man har grænser til både Ukraine og Rusland.

  – Den nuværende krise viser, at visse ting skal gøres hurtige og effektivt, siger Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

  Canada sender fly

  Canadas premierminister, Stephen Harper sagde torsdag, at Canada sender seks CF-18 kampfly til Polen på anmodning fra NATO, som udvider sine aktiviteter i området.

  Et møde i Geneve med og om Ukraine, og med deltagelse af USA, Rusland og EU, blev man enige om, at volden skulle nedtrappes i det østlige Ukraine, og at de russiske aktivister skulle rømme de besatte bygninger i landet.

  Overvågning

  NATO har sendt overvågningsfly til Polen og Rumænien for at overvåge udviklingen i Ukraine.