USA udelukker international Smolensk undersøgelse

Tusk_og_Obama

USA’s præsident Barack Obama har tilbudt Polens statsminister, Donald Tusk, teknisk assistance til opklaring af Smolensk ulykken den 10. april 2010. Arkivfoto.


WASHINGTON: En talsmand for det Hvide Hus siger, at hverken USA eller NATO vil deltage i en international undersøgelse om Smolensk katastrofen i 2010.


Da den polske præsident Lech Kaczynski styrtede ned med sit fly den 10. april 2010, omkom præsidenten og 95 andre højtstående polakker. Men debatten om årsagen til ulykken, vil ingen ende tage i Polen.

Bruges politisk

Selv om alle officielle rapport giver en kombination af menneskelige fejl og dårligt vejr skylden, så har den afdøde præsidents tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, vedholdende krævet en international uvildig undersøgelse af ulykken. Han er leder af Polens største oppositionsparti, der i den seneste meningsmåling, opnår samme tilslutningen fra polakkerne, som regeringspartiet Borgernes Platform.

Nej fra USA

Det Hvide Hus har nu, forud for NATO topmødet i USA søndag, slukket håbet for den polske opposition, ved at udelukke flere undersøgelser af Smolensk flykatastrofen. Meddelelsen kommer både på NATO’s og USA’s vegne.

Polsk-amerikansk presse

– Det er en sag, vi overlader helt til polakkerne, og den polske regering, siger Ben Rhodes, der er vicesikkerhedsrådgiver for præsident Barack Obama i Det Hvide Hus. Udtalelsen faldt til en journalist fra det polsk-amerikanske dagblad, The Post Eagle.

Tilbud om hjælp

USA har tilbudt Polen assistance til tekniske undersøgelse, men den polske regering har ikke anmodet om assistance, sagde talsmanden i Det Hvide Hus.

Officielle rapporter

Den officielle russiske rapport om Smolensk-ulykken kom i december 2010. Den gav polakkerne skylden for ulykken. En polsk rapport, der blev offentliggjort i juli 2011, erkender en lang række fejl på polsk side, men fastholder at de er sket i kombination med fejl i kontroltårnet i Smolensk, Rusland.

Flere konspirationer

I de seneste måneder, har Lov og Retfærdighedsparti, der ledes af den afdøde præsidents tvillingebror Jaroslaw, optrappet retorikken om Smolensk-ulykken, og hævder, at ulykken ikke var et hændeligt uheld, men resultat af et komplot mod hans afdøde tvillingbror, som ikke var populær hos regeringerne i hverken Warszawa eller Moskva.