VALG 2011: Lov og Retfærdighed – PiS

  Jaroslaw_Kaczynski(3)_0

  Jaroslaw Kaczynski, tidligere statsminister i Polen, er formand for PiS og statsminister kandidat ved valget søndag.


  VALG 2011: Partiet Lov og Retfærdighed – PiS (Prawo i Sprawiedliwosc) er nationalkonservativt, kristeligdemokratisk og republikansk.


  PiS blev stiftet i juni 2001 af tvillingebrødrene Jaroslaw Kaczynski og Lech Kaczynski på baggrund af Lech Kaczynskis popularitet som justitsminister og statsanklager i AWS-regeringen. 2005-2007 var PiS i regeringen med Kazimierz Marcinkowski som statsminister og senere med Jaroslaw Kaczynski som statsminister, 2006-2007 i koalition med partiet Samoobrona (Selvforsvar) og Liga Rodzin Polskich (Ligaen for Polske Familier).

  I perioden 2005-2010 var Lech Kaczynski Polens præsident. Han omkom i flykatastrofen den 10. april 2010 ved Smolensk i Rusland, på vej til markeringen af 70 året for Katyn. En tur Jaroslaw skulle have deltaget i, men blev hjemme, da deres mors sygdom blev forværret.

  Som følge af uoverensstemmelser mellem Jaroslaw Kaczynski og fremtrædende medlemmer af partiet brød en gruppe af medlemmer med Joanna Kluzik-Rostkowska og Elzbieta Jakubik i spidsen med partiet, og stiftede partiet Polska Jest Najwazniejsza (Polen Kommer Først – PJN).
  Partiet er kritiske overfor såvel Moskva som Bruxelles.

  Medlemmerne

  Medlemmerne stammer hovedsageligt fra 1980’ernes Solidaritet bevægelse. Regelmæssigt beskrives de som værende de “rigtige” Borgernes Platform (PO), selv om de i virkeligheden er mere statscentralistisk i deres politikker.

  I partiets valgprogram hedder det, at: “I fire år det polske folk har været styret af en forenklet udgave af liberalismen, som ikke forstår vigtigheden af staten som et fælles gode.”

  Borgernes Platforms koalition har været præget af politik, der har betydet en “aggressiv privatisering” og en “stigning i arbejdsløsheden til 13 procent af arbejdsstyrken”.

  Lov og Retfærdighed går til valg med løfter om en politik, hvor “frugterne af den økonomiske udvikling også vil gavne mindre velhavende borgere og de økonomisk svage regioner og et land, hvor familien og opdragelsen af børnene mødes med skyldig anerkendelse af og støtte fra staten”

  Lov og Retfærdighed generelt betragtes som mere EU-skeptiske end Borgernes Platform, og mere socialt konservative.

  Partiet ledes af Jaroslaw Kaczynski.

  Parlamentsvalg 2011

  Slogan: Polakker fortjener mere.

  Program/Mærkesager

  1. Moderne Polen – et land med hurtig og afbalanceret vækst, som kan sikre levestandarden ligesom i landene i den ”gamle” EU. Et land, hvor borgerne får succes i kraft af udnyttelse af deres viden og de nyeste teknologiske redskaber.

  2. Solidariske Polen – et land hvor også de svageste borgere og de mindre udviklede regioner får gavn af den økonomiske vækst. Et land hvor regeringen støtter og bakker op om at stifte familie og opdrage børnene, et land hvor borgerne har garanteret anstændige/værdige pensioner og hjælp i svære situationer.

  3. Trygge Polen – et land med nultolerance over for kriminalitet, et land med velfungerede domstole der behandler sager på en retfærdig vis, et land der nyder respekt blandt andre lande i kraft af en moderne hær og politikken, der plejer nationale interesser.

  SE MERE
  Eksternt link: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS)