Valg 2024: Officielt resultat af lokal og regionalvalg

Officielt valgresultat. Selv om Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fik flest stemmer ved søndagen lokal og regionalvalg, så har valget givet mere magt til Borgernes Platform (PO), der vinder flere regioner og 100 borgmesterposter i første valgrunde. Her er det Warszawas genvalgte borgmester Rafał Trzaskowski og hans partiformand, statsminister Donald Tusk. Foto: WAW.

WARSZAWA: Valgkommissionen har netop offentliggjort det endelige resultat af lokal og regionalvalg. Der er afvigelser fra søndagens exit poll.


Valgkommissionen har offentliggjort det endelige resultat af lokal og regionalvalg i Polen. Der er flere afvigelser fra exit poll.

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fik et lidt bedre resultat end det fremgik af exit poll fra søndagens lokal og regionalvalg. Men partiet er fejlagtigt blevet kaldet valgets vinder.

PiS taber flere regioner til regeringspartiet Borgernes Platform (PO) og koalitionspartnerne, så fremover bliver 9 ud af 16 regioner styret af PO, mens PiS holder et flertal i syv regioner. PO har vundet 100 borgmester poster i første valgrunde.

Officielt resultat – lokal og regionalvalg

Tallet i parentes er exit poll fra lokal og regionalvalg
 • Lov og Retfærdighed (PiS) – 34,27 (33,7) procent
 • Borgernes Platform (PO) – 30,59 (31,9) procent
 • Tredje vej – 14,3 (13,5) procent
 • Konføderationen – 7,2 (7,5) procent
 • Venstre (Lewica) – 6,3 (6,8) procent
 • Partiløse – 3,0 (2,7) procent
 • Andre – 4,3 (3,9) procent

Også forskelle i Warszawa på exit poll og resultat

Alle stemmerne er talt op i Warszawa, og optællingen viser også her en afvigelse fra exit poll søndag. Det oplyser valgkommissionen.

Ifølge oplysninger fra kommissionen vandt Rafal Trzaskowski, Borgernes Platform (PO) valget til borgmesterposten i hovedstaden med 57,41 procent af stemmerne. Tallet viser en markant afvigelse fra exit poll søndag fra IPSOS, der viste et resultat på 59,8 procent.

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kandidat – Tobiasz Bocheński fik andenpladsen med 23,10 procent. Men i exit poll fik PiS-kandidaten kun 18,5 procent. Afvigelsen er dog ikke nok til at ændre resultatet, da Rafal Trzaskowski med over 50 procent, er valgt i første valgrunde.

Øvrige kandidater

 • Magdalena Biejat – 12,86 procent
 • Przemysław Wipler – 4,45 procent
 • Janusz Korwin-Mikke – 1,40 procent
 • Romuald Starosielec 0,78 procent

Valg 2024: Første exit poll og genvalgte borgmestre

Officielt resultat af lokal og regionalvalg eller ej. En ting er sikker: Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.