Valget er i gang – spærretid indtil klokken 21.00

Der er spærretid i Polen. Det betyder at det er forbudt at lave gadekampagner, valgkamp, holde taler, lave interviews og meget andet. Spærretiden ophæves klokken 21.00 i aften. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Folkeafstemninger og valget til det polske parlamentet er i gang. Der er spærretid indtil valgstederne lukker klokken 21.00.


Siden midnat mellem fredag og lørdag og frem til søndag aften klokken 21.00 er der spærretid. Det betyder at det er forbudt at holde valgmøder, valgkampagne, offentliggøre meningsmåling og andet relevant stof i forbindelse med valget.

Spærretid i valglov

Den særlige polske spærretid er fastsat ved lov i Polen, og den skal give polakkerne fred og ro til at sætte et gennemtænkt kryds. I valglovens paragraf 107 er spærretiden defineret. Det må ikke agiteres, der må ikke indkaldes eller holdes møder, marcher, demonstrationer eller taler og interviews, ligesom det er forbudt at distribuere valgmaterialer og afstemningsresultater. Forbuddet gælder også alle valg aktiviteter på sociale, digitale medier. Forbuddet gælder alle der opholder sig i Polen – også udenlandske journalister.

Overtrædelse kan give bødestraf på mellem 20 og 5.000 zloty, men hvis det er resultater eller exit-polls der offentliggøres i spærretiden, er bøderne oppe på mellem halv og en hel million zloty.

Seks krydser

Det er ikke blot 100 senatorer til parlamentets overhus og 460 til underhuset i parlamentet der skal vælges. Der gennemføres samtidig fire folkeafstemninger, som er designet til at bakke regeringspartiets synspunkter op.