Valuta | Polen – zloty og groszy

Polen og valuta. Den polske møntfod er zloty – og de mindre enheder kaldes for groszy. 1 zloty = 100 groszy.

Polen valuta
Polen og valuta. Den polske møntfod er zloty – og de mindre enheder kaldes for groszy. 1 zloty = 100 groszy.

Sedler
10, 20, 50, 100 og 200 zloty

Mønter
1, 2 og 5 zloty
1, 2, 5, 10 20, 50 groszy

Historien om den polske valuta

Polen kom engang tæt på at få en valuta kaldet lech eller pol, som var blandt de navne, man overvejede i 1924, da den Anden Republiks finansminister Wladyslaw Grabski reformerede det monetære system. Men man besluttede sig til at følge traditionen, og den moderne polske zloty blev født.

Første polske mønter

De første mønter blev støbt, da Polen blev kristnetog blev en del af den vestlige verden. Mieszko den 1. og hans efterfølgere fremstillede denarer – tykke mønter, der blev præget på begge sider. Men penge har en tendens til at miste værdi over tiden. I slutningen af det 11. århundrede blev de imponerende denarer udskiftet med mønter, der var præget kun på den ene side, og som var så tynde, at de ind i mellem knækkede. I det 14. og 15. århundrede blev navnet “zloty” (der betyder “gyldne”) brugt om udenlandske gulddukater og floriner. Den polske zloty eksisterede ikke som en mønt, men blev udelukkende brugt som en regnskabsmæssig enhed, der svarede til 30 grosz. En mønt med navnet zloty dukkede første gang i 1564. Det var også kendt som en “halv-kopa” (fra “kopa ”, en måleenhed, som var inddelt i 60 mindre dele).

Nyt pengesystem

I 1924 oprettede Polen sin nationalbank og indførte et nyt pengesystem. Den polske zloty erstattede krigstidens polske Mark og blev for første gang i historien inddelt i 100 Grosz. Dens værdi blev fastsat til det der svarer til 0,1687 gram guld. Det var en stærk, stabil og konvertibel valuta. Førkrigstidens zloty havde en værdi, der svarer til omkring 8 zloty i dag. Økonomien under det kommunistiske styre, svækkede zlotyen. Den blev reduceret til en intern, ikke-konvertibel valuta, og polakkerne foretrak dollars. Den polske zloty genvandt sin styrke efter 1989, selv om udviklingen ikke altid gik glat. Lige efter Polen igen blev frit, var inflationen høj. Snart var alle millionærer, men de kunne købe mindre og mindre for det tykke bundt af pengesedler i deres tegnebøge. Til sidst sluttede mareridtet for den ældre generation, da valutaen blev reformeret. Den 1. januar 1995 blev fire nuller sløjfet. Sedler med en pålydende værdi på 10.000 zloty sedler blev ombyttet med nye en-zlotymønter.

Og hvordan gik det så?

Alt gik smertefrit (hvis man ser bort fra omkostningerne ved hele reformen, som kostede i alt 30 millioner af de nye zloty). Folk tjente og brugte ikke længere millionvis af zloty. Den mindre enhed af valutaen, grosz (en hundrededel af en zloty), vendte tilbage. Og i dag betyder det virkeligt noget, hvis du er millionær!

  • Den polske møntfod hedder zloty – PLN
    Sedler: 10, 20, 50, 100 og 200
    Mønter: 1, 2 og 5
  • 1 zloty = 100 groszy
    Mønter: 1, 2, 5, 10 20, 50 groszy

Der kan betales med alle internationale betalings- og kreditkort over alt i Polen. Polen er med i det internationale valutasamarbejde.

10_zloty_moent_2019