Vatikanet afskediger ærkebiskop fra Polen efter anklager om pædofili

  Polsk_ærkebiskop_anklaget_for_pædofili_og_frataget_titel_af_Vatikanet_2

  Jozef Wesolowski var ærkebiskop og ambassadør for Vatikanstaten i Den Dominikanske Republik, da der kom anklager frem om seksuelt misbrug af børn. Arkivfoto.


  ROM: Ærkebiskop Jozef Wesolowski er blevet afskediget som ærkebiskop og præst i den katolske kirke og risikerer fængsel for pædofili.


  Første instansen i Vatikanet har frataget den polsk-fødte ærkebiskop Jozef Wesolowski hans titel som præst i den katolske kirke, meddeler Vatikanet. Ærkebiskoppen har nu to måneder til at gøre indsigelser, hvis han ønsker beslutningen taget op i anden instansen, ellers står beslutningen ved magt.

  Anklaget for pædofili

  Wesolowski har været ærkebiskop og Vatikanets ambassadør eller nuntius i Den Dominikanske Republik indtil august sidste år, hvor han blev suspenderet fra sit embede, efter at der var kommet anklager frem om seksuelt misbrug af børn under fester i hans residens som ærkebiskop.

  Polen kræver udlevering

  Allerede i september sidste år anmodede anklagemyndigheden i Warszawa om at få Wesolowski udleveret til retsforfølgelse i Polen sammen med en anden polsk præst og kollega fra Den Dominikanske Republik.

  Den anden præst er udleveret og blev i februar anklaget for seksuelt misbrug af to polske børn og to børn fra Den Dominikanske Republik. Han har erklæret sig uskyldig men risikerer op til 12 års fængsel, hvis han dømmes.

  Ærkebiskop Wesolowski er dog ikke blevet udleveret, da han formelt er statsborger i Vatikanstaten.

  Risikerer fængsel

  Wesolowski har indtil nu boet i Vatikanet og nydt privilegier som præst, men hvis han ikke gør indsigelser mod fratagelsen af hans præstetitel eller anden instansen stadfæster fratagelsen, så vil han få status som verdslig borger af Vatikanstaten og blive stillet for en domstol der.

  Lovene i Vatikanstaten ligner det italienske retssystem, og Wesolowski risikerer i så fald en fængselsdom.

  Det er første gang, at den katolske kirke tager så vidtrækkende skridt mod en ærkebiskop i en sag om pædofili, og det ses som tegn på, at Pave Frans er ved at lægge en ny og hårdere kurs over for pædofili-sager i den katolske kirke.