Venstrefløjen sikrer flertal for splittet regering

Venstrefløjen sikrer Kaczynski-regeringen
Den danskfødte polske leder af den polske venstrefløj, Adrian Zandberg.

WARSZAWA: Venstrefløjen i det polske parlament sikrede den splittede polske nationalkonservative regering flertal for EU hjælpepakken og budgettet.


Venstrefløjen i det polske parlament reddede den national konservative polske regering fra at komme i mindretal, da medlemmer fra Venstre, PSL og Polen 2050 sikrede Kaczynski-regeringen flertal i parlamentet. Det var den særlige hjælpepakke og EU-budgettet frem til 2027 der var til afstemning. Med i dette tilsagn var også accepten af, at et flertal kan tage penge fra et medlemsland der f.eks. ikke overholder retsstatens principper. En regel der betyder, at Polen vil kunne få frataget EU-midlerne før de er afsendt fra Bruxelles.

33 stemte imod

290 parlamentsmedlemmer stemte for pakken og budgettet, mens 33 stemte i mod. Resten undlod at stemme. Der er 460 medlemmer af Sejmen.

Koalitionsregeringen har flertal i parlamentet, men i spørgsmålet om EU kunne de tre parter ikke blive enige. Justitsminister Zbigniew Ziobros gruppe er imod aftalen med EU, og derfor skulle Kaczynski-regeringen finde støtte andre steder i parlamentet.

Dansk leder af venstrefløjen

Det var lederen af Venstre – danskfødte Adrian Zandberg – der med løfter fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) til konkrete initiativer, sikrede Kaczynski-regeringen flertal i parlamentet. Venstrefløjen fik også bekræftet en hensigtserklæring om, at 30 procent af EU-midlerne skulle fordeles lokalt og regionalt. To medlemmer af PiS brød partilinjen og stemte imod, som justitsministeren.

Medlemmerne af det største oppositionsparti i det polske parlament, Borgernes Platform (PO), stemte blankt. Der var klapsalver i parlamentet til statsminister Mateusz Morawiecki, da forslaget blev vedtaget.

Forslaget skal nu behandles i senatet, og hvis det vedtages der, sendes det videre til underskrift hos den polske præsident Andrzej Duda.

LINK: Polens parlaments underhus Sejmen

Flere polske corona nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.