Verden viste Polen solidaritet efter Smolensk

Komorowski_nytårstale_1_januar_2011

Polens præsident Bronislaw Komorowski holdt sin nytårstale på polsk tv i går. Foto: PAP.


WARSZAWA: Præsidenten sagde i sin nytårstale på polsk tv, at Smolensk tragedien og oversvømmelserne var de største tragedier i 2010, men at opmærksomheden efter ulykke er et tegn på Polens rolle i verden.


Præsident Bronislaw Komorowski sagde I sin første nytårstale, at den solidaritet som polakkerne viste efter præsident Lech Kaczynskis død den 10. april i Smolensk, er et tegn på Polens styrke.

Polen bestod

Præsidenten sagde også, at magtoverdragelse i kølvandet på præsident Lech Kaczynskis død, viser at Polen som en ung nation, har passeret og overvundet den vanskelige test i en svær tid. Han takkede også for den store opmærksomhed og medfølelser, som blev vist polakkerne af mange lande i verden, efter den tragiske ulykke.

Stadig kaos efter oversvømmelser

Tabet af en præsident og 95 andre højtstående polakker, og de oversvømmelser, der ramte flere regioner i Polen foråret og sommeren igennem, var de mest tragiske begivenheder i 2010, sagde præsidenten, der samtidig erkendte, at ikke alle skader efter oversvømmelserne var blevet udbedret.

Økonomisk succes

I sit håb for det kommende år, udtrykte præsidenten ønske om, at regeringen ville fortsætte den fornuftige politik, der har skabt ro i den polske økonomi, og som har gjort Polen til en oase i et kriseramt Europa.

Hviderusland

Han sendte samtidig varme tanker og støtte til demokratiforkæmperne i Hviderusland, ovenpå den seneste uro i landet, efter det nylige valg.

EU formandskab

Præsident Komorowski sluttede sin tale af med forventningerne til Polens formandskab for EU, der starter 1. juli 2011.

– Det er vores chance for at yde et bidrag til den europæiske integrationsproces og vise vores succeser, sagde den polske præsident.