Verdens ledere mødes til verdenshistorisk jubilæum i Polen

  USAs_præsident_Barack_Obama_mødes_med_Tusk_i_Warszawa_i_Polen

  Barack Obama vil under sit besøg i Polen både mødes med Polens statsminister Donald Tusk og de øvrige statsledere fra de central- og østeuropæiske Nato-lande, og deltage i fejringen af 25-års jubilæet for Polens første delvist frie valg. Foto: Polens statsministerium.


  WARSZAWA: Den 4. juni er det 25 år siden, at de første delvis frie valg i Polen blev gennemført, måneder før Berlin-murens fald – og det bringer i disse dage statsledere fra hele verden til Polens hovedstad.


  4. juni er det 25 år siden, at repræsentanter fra den polske frihedsbevægelse Solidarnosc, blev valgt ind på samtlige mulige pladser i det polske parlament Sejmen. Mange steder i verden er det Berlin murens fald den 9. november for 25 år siden, der er symbolet for kommunismens og Jerntæppets kollaps. Men ikke for polakkerne.

  Scener på den Himmelske Fredsplads

  At dagen mange andre steder i verden er gået i glemmebog, skyldes formentlig den kendsgerning, at det var samme dag at en kinesisk student stillede sig op for en tanks på den Himmelske Fredsplads. Men uanset årsagen, så er Polen klar til at mindes 25 års dagen.

  Obama på to-dages besøg

  Allerede i dag kl 9:50 ankommer den amerikanske præsident, Barack Obama til Warszawa. Obama skal under sit to-dages besøg holde møde med Polens statsminister Donald Tusk om sikkerheden i regionen og mulighederne for et udvidet økonomisk samarbejde mellem Polen og USA.

  Obama skal under sit besøg også holde møder med statslederne for alle de central- og østeuropæiske lande, der er med i NATO, det vil sige Estland, Letland, Lithaun, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien, Slovenien og Kroatien, samt med Ukraines nyvalgte præsident Petro Porosjenko.

  40 stats- og regeringsledere

  Barack Obama får følgeskab af 40 statsledere fra hele verden under fejringen af jubilæet den 4. juni. Blandt de deltagende statsledere er blandt andet den franske præsident Francois Hollande, den tyske præsident Joachim Gauck og den nyvalgte ukrainske præsident Petro Porosjenko.

  Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard kommer til Polen den 3. juni, hvor han blandt andet skal mødes med den polske udenrigsminister Radek Sikorski.

  Festligheder onsdag

  Stats- og regeringslederne bliver i Polen til onsdag, hvor festlighederne i anledning af 25-årsjubilæet kulminerer på pladsen foran Kongeslottet i Warszawa kl halv tolv. Her vil blandt andre Barack Obama holde tale, og der bliver spillet en lille koncert med musik komponeret til lejligheden af den polske grammy vinder Wlodzimierz Pawlik.